Nieuw+mestbeleid+stuurt+naar+100+procent+verwerking
Nieuws
© ZLTO

Nieuw mestbeleid stuurt naar 100 procent verwerking

De mest van alle varkensbedrijven moet in de nabije toekomst voor 100 procent naar de mestverwerking. Dat staat in de plannen voor het nieuwe mestbeleid van landbouwminister Carola Schouten.

Het nieuwe mestbeleid wordt uit de doeken gedaan in een brief aan de Tweede Kamer. Voor alle intensieve veehouderijbedrijven moet volgens Schouten de volledige verwerking van mest de basis worden.

Door volledig op mestverwerking in te zetten, kan de mestverwerking beter van de grond komen en zijn innovaties beter haalbaar. De verwerkers krijgen immers zekerheid van aanvoer. De verwerking moet leiden tot een betere verwaarding van de mest.

Behoefte afstemmen

Akkerbouwers mogen dan alleen nog verwerkte mest aanvoeren. Via de mestverwerking is de samenstelling van de mest beter af te stemmen op de behoefte van de akkerbouwers.
Alle melkveebedrijven en rundvleesbedrijven moeten in principe grondgebonden worden.

Heeft een bedrijf onvoldoende eigen grond, dan is afzet op basis van een duurzame samenwerking in de regio nodig. Of anders zal 100 procent verwerking nodig zijn. Met deze aanpak moet het mestbeleid volgens Schouten eenvoudiger worden. Voor de herziening van het mestbeleid is volgens haar een periode van tien jaar nodig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer