Verplicht+voedselonderwijs+valt+in+goede+aarde
Nieuws
© Boerderijeducatie

Verplicht voedselonderwijs valt in goede aarde

Kinderen van jongs af aan bekend maken met gezonde voeding leert hen ook waar het voedsel vandaan komt. Verplicht voedselonderwijs, inclusief boerderijeducatie en kooklessen op alle scholen vanaf groep 1 kan rekenen op steun vanuit verschillende hoeken. Dat bleek tijdens het Dutch Food Price Debat.

Een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van BoerBurgerBeweging (BBB) is het opzetten van verplicht voedselonderwijs en boerderijeducatie voor kinderen vanaf groep 1.

'Nog steeds eten mensen te vaak ongezond en te vaak worden geldverslindende oplossingen gezocht aan de achterkant', stelt BBB-voorzitter en kandidaat-lijsttrekker Caroline van der Plas. Door kinderen al van jongs af aan te wijzen op het maken van gezonde keuzes, is gezondheidsschade later volgens haar te voorkomen.

Dutch Food week

Samen met Ad Baltus kandidaat-Kamerlid namens BBB en lid van Agractie nam zij deel aan het debat in kader van de Dutch Food Week en kreeg de handen op elkaar bij de overige debatdeelnemers. Dat waren voorzitter Dirk Duijzer van de Topsector Agro & Food, professor Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid op de Vrije Universiteit Amsterdam en coördinator Karin Bemelmans van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.

Directeur Jeroom Remmers van de TAPP-coalitie (True Animal Protein Price Coalition) gaf volgens Van der Plas ook aan voorstander te zijn van het BBB-voedselonderwijsplan. Zij is er ook van overtuigd dat voedselonderwijs kan helpen voedselverspilling tegen te gaan. 'Als kinderen leren dat voedsel niet vanzelfsprekend is, zullen zij later mogelijk ook minder snel voedsel in de prullenbak gooien.'

Tegen de borst

Wat Van der Plas en Baltus ook tegen de borst stuit, is dat er zo veel aandacht uitgaat naar vleesvervangers. 'Ook die zitten vaak vol vet, zout en toevoegingen. Nu worden vleesvervangers in allerlei campagnes en in tv-reclames aangeprezen, terwijl ze helemaal niet zo gezond zijn. Prima dat iemand een keer geen vlees wil eten, maar leer mensen om te koken met verse groenten, fruit en andere verse plantaardige producten. Bij voorkeur met producten afkomstig van Nederlandse bodem.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer