Diervervoer+bij+warme+dagen+kan+beter
Nieuws
© Varkens Archief

Diervervoer bij warme dagen kan beter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde in 2019 tijdens achttien dagen met extreme temperaturen 126 risicogerichte inspecties uit op het dierenwelzijn na transport. 24 inspecties (19 procent) werden niet akkoord bevonden door de NVWA-inspecteurs. Bij 13 inspecties constateerden ze dat de dieren last hadden van hittestress.

Van de 126 inspecties betroffen het 84 transporten van varkens. Op 70 transporten hadden de NVWA-inspecteurs niets op te merken. Bij 6 transporten werden mondelinge of schriftelijke waarschuwingen geplaatst. Bij 8 varkenstransporten zijn rapporten van bevindingen opgesteld.

De NVWA constateert dat het percentage niet-akkoordinspecties tijdens de warme dagen is gestegen van 12 procent in 2018 naar 19 procent in 2019. Die inspecties werden verricht bij aankomst op slachterijen of verzamelplaatsen. Opvallend is dat het percentage niet-akkoord als gevolg van hittestress bij de dieren is gestegen van 5 procent in 2019 naar 10 procent in 2019. Omdat het risicogerichte inspecties betreft, zegt dit percentage niets over het nalevingspercentage in de gehele diertransportsector. Maar de NVWA vindt extra aandacht voor dit dierenwelzijnsonderwerp belangrijk.

Nationaal plan

Als volgens de weersvoorspelling van het KNMI meerdaags in De Bilt een temperatuur van 27 graden Celsius of meer werd verwacht, treedt het 'Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen' in werking. In 2019 was dat het geval van 24 juni tot en met 29 juni, van 22 juli tot en met 28 juli en van 24 augustus tot en met 28 augustus. Tijdens die achttien warme dagen beoordeelden inspecteurs van 126 transporten de toestand van de dieren bij aankomst.

Specifiek is gecontroleerd of de dieren tekenen van hittestress vertoonden. Hittestress bij dieren varieert en is onder andere te herkennen aan het hijgen, verhoogde ademhaling, bek open, zweten, kwijlen, tong naar buiten en loomheid.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer