Duitsland+denkt+aan+aanscherping+diertransportregels
Nieuws
© Varkens Archief

Duitsland denkt aan aanscherping diertransportregels

Onder bepaalde voorwaarden wordt de duur van diertransport beperkt tot vier en een half uur. Het federale ministerie van Landbouw heeft dat opgenomen in het ontwerp voor het wijzigen van de Transportverordening Dierenwelzijn.

De vervoerder moet in het gebied waar de dieren zich bevinden, aantonen dat tijdens het transport het niet warmer is dan 30 graden Celsius bij de dieren. De huidige regels staan een maximale transporttijd voor vee naar een slachthuis toe van acht uur.

Onder bepaalde voorwaarden kan die transportduur worden verlengd, zoals het rijden met geventileerde of geklimatiseerde diervervoersmiddelen. Europese Unie (EU) landen mogen echter afwijken van EU-wetgeving als ze strengere dierenwelzijnseisen willen toepassen wat betreft diertransport op hun grondgebied.

Stresssymptomen

Het ministerie van Landbouw wil lijden tijdens transport bij te hoge temperaturen zo veel mogelijk voorkomen. Daarom wil landbouwminister Julia Klöckner strengere regels dan die van de EU invoeren. Volgens een advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nemen de stresssymptomen van de dieren toe vooral tijdens de rusttijden.

In het ontwerp heeft zij de maximale reistijd op 4,5 uur gesteld, omdat dat overeenkomt met de sociale voorschriften van het Gemeenschapsrecht. Een chauffeur dient na 4,5 uur rijden minimaal 45 minuten pauze te nemen.

30 graden bij slachtdieren

Als een voertuig op zo'n moment stil moet staan, kunnen de temperaturen bij de dieren aanzienlijk boven de buitentemperatuur stijgen. Daarom wil Klöckner een grens instellen van maximaal 30 graden in de ruimte waar de slachtdieren zich bevinden. Mocht die verandering in de Duitse regelgeving voor vervoer van slachtdieren worden doorgevoerd, dan blijven controle en handhaving punten van aandacht.

Op Europese agenda

Tijdens informele Landbouwraad op 1 september zullen de landbouwministers van de EU-lidstaten ook met elkaar spreken over welzijnsproblemen tijdens het transport van dieren. LNV-minister Shouten zal zich met name voor het welzijn van dieren tijdens hitte sterk maken voor betere voorschriften in de transportverordening voor diertransport. VVolgens haar moet duidelijker worden voorgeschreven dat boven de 30 graden Celsius buitentemperatuur geen transporten langer dan 8 uur plaatsvinden als er geen koelsysteem in de wagen aanwezig is, of andere aantoonbare maatregelen zijn toegepast om de hitte bij de dieren te beperken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer