EU%2Dbreed+keurmerk+dierenwelzijn+in+de+maak
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EU-breed keurmerk dierenwelzijn in de maak

Er moet een Europese Unie (EU) breed dierenwelzijnskeurmerk komen. Daartoe zijn volgens de Duitse landbouwminister Julia Klöckner flinke stappen gezet tijdens het overleg van de landbouwministers van de EU-27 in Koblenz. Naast een welzijnslabel moet de herkomstaanduiding veel beter om ook duidelijk te maken waar een prijsverschil met importproducten vandaan komt.

De coronacrisis heeft laten zien dat leveringszekerheid van voedsel van groot belang is. Dat stelde Klöckner tijdens de persconferentie op 1 september. De afzonderlijke lidstaten kunnen niet voor alle producten die leveringszekerheid garanderen. Een sterke interne EU-markt is van belang en winstgevendheid is volgens de Duitse landbouwminister nodig. Duurzaamheid draait niet alleen om het milieu, maar ook om economie en sociaal perspectief.

Betere herkomstaanduiding

Voor leveringszekerheid van voedsel is het van belang dat er inkomenszekerheid is voor de Europese boeren en tuinders. Anders stoppen ze met hun bedrijf en gaan ze iets anders doen. Het betekent volgens Klöckner dat de consument bij de aankoop van de producten veel beter moet kunnen zien waar het vandaan komt.

Bij eieren is dat voor een deel al gelukt. Daar staat de herkomst op het ei. Maar zodra een ei als paasei is beschilderd, is het een verwerkt product en is er geen herkomstaanduiding meer. Dat geldt voor alle verwerkte eiproducten, maar ook voor verwerkt vlees. Daar moet volgens de Duitse landbouwminister aan worden gewerkt.

Die goede herkomstaanduiding is nodig om aan de consument te laten zien dat het product dat hij koopt, voldoet aan de hoge Europese productie-eisen. Klöckner: 'Anders ziet de consument twee op het oog vergelijkbare producten die alleen verschillen in prijs, maar waarbij het ene product van buiten de EU komt en onbekend is onder welke voorwaarden dit is geproduceerd.'

Europees dierenwelzijnskeurmerk

Iets vergelijkbaars geldt voor een keurmerk voor dierenwelzijn. Er zijn nu verschillende keurmerken in verschillende landen met wisselende voorschriften. Op het overleg is besloten dat er één Europees dierenwelzijn keurmerk komt. De uitvoering zal nog wel wat voeten in aarde hebben, maar het gaat volgens Klöckner nu wel gebeuren. Jarenlang is erover gesproken, maar de tijd lijkt nu rijp om door te pakken.

Meer aandacht voor dierenwelzijn is volgens Klöckner onontkoombaar. Duidelijk is dat het geld gaat kosten en daarom moet duidelijk zijn op welke punten het dierenwelzijn beter is. De consument moet erop kunnen vertrouwen en de verbeteringen moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Eenduidige regels transport

Voor het transport van dieren zijn betere regels in de EU nodig. Meer eenheid in de regels over transport bij hoge temperaturen. De vraag is of transport naar derde landen nog wel kan. Rij- en rusttijden moeten in ieder geval beter worden gehandhaafd. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski voegde hieraan toe dat de controle op de huidige transport- en dierenwelzijnsregels het probleem is. 'Dat moet beter. De evaluatie van de transportregels is gepland voor 2023, maar vindt waarschijnlijk eerder plaats.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer