Productie+in+VS+stijgt%2C+maar+staat+onder+druk
Nieuws
© Jos Thelosen

Productie in VS stijgt, maar staat onder druk

De Amerikaanse varkenssector heeft in de periode januari tot en met juli 2020 2,8 procent meer vlees geproduceerd dan in dezelfde periode in 2019. Slachterijen hebben dit jaar tot nu toe ruim 1,5 miljoen vleesvarkens meer verwerkt. Waarschijnlijk daalt de varkensvleesproductie de komende maanden.

Het aantal geslachte vleesvarkens in de eerste zeven maanden van 2020 komt daarmee 2,1 procent hoger uit dan in dezelfde periode van 2019. Dat blijkt uit de nieuwste maandcijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

Dit betekent dat het gemiddelde slachtgewicht van vleesvarkens is gestegen in de Verenigde Staten. Het langer op de bedrijven houden van varkens omdat een aantal slachterijen als gevolg van coronabesmettingen bij personeel tijdelijk hun poorten moesten sluiten, is dus terug te zien in de oplopende gewichten. Een vleesvarken werd op de boerderij gemiddeld 1,4 kilo zwaarder gemaakt: 129,7 kilo levend gewicht in de eerste zeven maanden in 2019 naar 131,0 kilo dit jaar.

Corona-effect

Of het aantal geslachte vleesvarkens in de Verenigde Staten dit jaar hoger uit gaat komen dan in 2019, is nog maar de vraag. Tijdens de coronaperikelen en het niet kunnen afvoeren van slachtrijpe varkens heeft een aantal varkenshouders in bepaalde regio's als noodgreep biggen geëuthanaseerd. Hoeveel dieren het betreft, blijft volgens ingewijden giswerk. Dat zal de komende maanden terug te zien zijn in de slachtcijfers.

Daarnaast blijkt uit de cijfers van de USDA dat dit jaar tot nu toe bijna 12 procent meer zeugen zijn geslacht dan in dezelfde periode van 2019. Het gaat om een verschil van ruim 207.000 zeugen. Een geringer aantal productieve zeugen betekent op korte termijn ook een daling in het aanbod van vleesvarkens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer