Bekroon+koelste+varkensstal+van+het+jaar
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Bekroon koelste varkensstal van het jaar

Hartje zomer wordt al sinds 2005 de uitslag van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier bekendgemaakt. De modderpoeltrofee is dit jaar uitgereikt aan Koen Lipman en Melissa Schuurman uit Hellendoorn. Het koelen van varkensstallen zet wat betreft een beter dierenwelzijn meer zoden aan de dijk. Het is volgens Varkens.nl tijd voor de 'Koelste varkensstaltrofee'.

Met de modderpoelverkiezing vraagt de actiegroep om aandacht voor de leefomstandigheden van varkens in Nederland. Ook roept de groep consumenten op die per se varkensvlees willen eten om uitsluitend te kiezen voor vlees dat afkomstig is van dieren die buiten komen.

Op hete zomerdagen is het voor varkens belangrijk om af te kunnen koelen. Dat erkent de gangbare varkenshouderij ook, maar daarvoor hoeven varkens niet per se in een modderpoel te duiken. Wakker Dier zet de boeren, die in de meeste gevallen biologische varkens houden, wel graag extra in het zonnetje door die modderpoeltrofee uit te reiken.

Groei stalkoeling

Varkenshouders die investeren in koelsystemen in hun stallen, en dat zijn er de laatste jaren steeds meer, doen eigenlijk hetzelfde. Alleen verbeteren zij het comfort voor de varkens jaarrond en gebeurt dat op een schone manier. Bovendien hoeven varkens niet in de brandende zon naar een warme poel te lopen.

Voor een schemerdier als een varken is het bivakkeren in de felle zon bij tropische temperaturen absoluut geen pretje. Ze zoeken bij voorkeur verkoelende schaduwplekken op. Binnen goed geïsoleerde stalmuren, onder gekoelde staldaken en in optimaal geventileerde afdelingen kunnen varkens in alle rust de periode hitte doorkomen, meent Varkens.nl.

Koelste varkensstal van het jaar

Zou Wakker Dier het aandurven om een jaarlijkse verkiezing onder varkenshouders te houden die meedingen naar de prestigieuze titel 'Koelste varkensstal van het jaar'.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer