Varkenshouder+kan+straks+sneller+voeding+bijsturen
Nieuws
© Eigen Foto

Varkenshouder kan straks sneller voeding bijsturen

Varkenshouders kunnen in de nabije toekomst al tijdens de ronde de voeding bijsturen. ForFarmers tekent daartoe een overeenkomst met IT-bedrijf Axians dat alle gegevens van de varkenshouders en vanuit de voerproductie gaat combineren. De informatie komt voor de varkenshouder beschikbaar via een app.

Varkenshouders krijgen nu al een goed inzicht in de prestaties van hun varkens via Agroscoop. Hiermee kunnen ze hun gegevens vergelijken met die van hun collega's met eenzelfde bedrijfstype en omvang. Maar dat is dan een vergelijking achteraf.

ForFarmers wil toe naar het proactief bijsturen van de resultaten. Daartoe is het nodig om ook realtime data te gebruiken. Om deze realtime data te combineren met de gegevensstromen die nu al beschikbaar komen en ze nog beter te gebruiken, gaat ForFarmers samenwerken met Axians. Het verwerken van alle gegevens is immers geen hoofdtak van de voeronderneming.

Realtime voeropname

Alle gegevens die binnenkomen van de varkenshouders, worden gecombineerd met de gegevens die bij ForFarmers beschikbaar komen vanuit de voerproductie en samenstelling van de voeders.

Daarnaast verwacht ForFarmers dat varkenshouders meer realtime gegevens gaan leveren over zaken als voeropname per dag en groei. Naast de al bekende gegevens die achteraf beschikbaar komen over bijvoorbeeld de slachtresultaten en bij zeugen het aantal gespeende biggen en dergelijke.

Sneller bijsturen

Door deze realtime gegevens te combineren met alle andere gegevens, kunnen varkenshouders nog sneller gaan bijsturen. Ze zullen tijdens de ronde al de voergift of voersamenstelling kunnen aanpassen. Dat levert dan naar verwachting bijvoorbeeld een hogere groei, betere voerconversie, betere slachtresultaten of bijvoorbeeld een hogere biggenproductie op.

Er lopen enkele pilotprojecten waaruit de voordelen naar voren zullen komen. Daarbij wordt er ook gewerkt aan een app waarmee varkenshouders de gegevens eenvoudig kunnen inzien.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer