35+procent+meer+tegemoetkoming+uitgekeerd+voor+zwijnschade
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

35 procent meer tegemoetkoming uitgekeerd voor zwijnschade

Vogels zijn veruit de belangrijkste veroorzakers van faunaschade. Onder de vierpoters is dat het wilde zwijn. In de periode november 2018 tot en met oktober 2019 keerden vier provincies samen een tegemoetkoming uit van 462.977 euro voor zwijnschade. Dat totaalbedrag is 35 procent hoger dan in het jaar ervoor.

In die periode hebben de twaalf provincies in totaal ruim 25,5 miljoen euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen voor faunaschade. Gebieden met veel blijvend grasland als Noord-Holland en Friesland zijn het meest gedupeerd, met name door ganzenschade. De werkelijk veroorzaakte schade aan landbouwgewassen door vogels en wild is echter vele malen groter.

Vier provincies

Vier provincies melden ook tegemoetkomingen voor schade van wilde zwijnen. Dat zijn Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Opvallend is dat in Noord-Brabant het wilde zwijn zelfs bovenaan prijkt in de top 5 van schadeveroorzakende dieren. In een jaar tijd is in deze provincie 324.372 euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen voor faunaschade. 40 procent (129.757 euro) daarvan is toegeschreven aan schade door wilde zwijnen.

Limburg betaalt meeste zwijnschade

Limburg betaalde een hoger bedrag uit als tegemoetkoming voor schade door wilde zwijnen. In 2019 is 163.425 euro uitgekeerd aan zwijnschade en daarmee staat het wilde zwijn op de tweede plek van de top 5 van schadeveroorzakende dieren. Op nummer 1 prijkt de das.

Gelderland meldt een bedrag van 125.286 euro voor schade veroorzaakt door wilde zwijnen. Overijssel heeft hiervoor 44.509 euro betaald.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer