Breinreis+ontleedt+keuzestress+boer
Nieuws
© Dirk Hol

Breinreis ontleedt keuzestress boer

In een driedelige documentaire proberen de makers de keuzestress bij boeren te ontleden. Boeren vertellen in 'Breinreis - naar de binnenkant van het boerenverstand' over de vele keuzes die ze moeten maken. Stress kan hersenkramp veroorzaken en vernieuwing belemmeren.

Volgens de documentairemakers Twan van Asseldonk en Els van Westrienen krijgen boeren heel wat op zich af. Aangescherpte wet- en regelgeving door een grotere milieudruk. De concurrentie met wensen van andere gebruikers van het buitengebied, zoals natuur, burgerbewoning en woningbouw. Ook moeten ze als boer omgaan met veranderend consumentengedrag en de waardering door burgers.

Tekst gaat verder onder video.

Al die zaken hebben invloed op de toekomst van een boerenbedrijf. Op welke manier wil en kan een ondernemer de komende tien, twintig of dertig jaar nog boer zijn? Op dezelfde voet verdergaan, of is nu het moment om een ander pad te gaan bewandelen? Vaak hebben deze zaken stress tot gevolg.

Onder stressvolle omstandigheden is het moeilijk de juiste keuzes te maken. Stress vernauwt volgens hersenexpert Erik Scherder het beoordelingsvermogen. 'Hersenkramp ontneemt de ruimte om vrijelijk over andere opties na te denken. In stresssituaties geeft hetgeen je kent houvast.' Om uit die kramp te komen, is het volgens hem belangrijk om samen te werken aan nieuwe oplossingen.

Nieuwe oplossingen

Wim Coenraadts van FoodUp Brabant onderstreept het belang om je open te stellen voor andere mensen en denkbeelden. 'Dat geldt niet alleen voor de boer, maar voor alle mensen en partijen waar hij professioneel mee te maken heeft. Toeleveranciers, coöperaties en overheden. Dit biedt kansen om te komen tot verrassende nieuwe oplossingen waar iedereen beter van wordt.'

De eerste opnames van Breinreis zijn gemaakt bij Frens en Wendy van Oirschot die hun melkvee inruilden voor waterbuffels.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer