Beheers+knaagdieren+op+de+boerderij
Nieuws
© John Claessens

Beheers knaagdieren op de boerderij

Over preventie, monitoring en bestrijding van knaagdieren op boerenbedrijven is een brochure verschenen. Deze is opgesteld in het kader van het project 'Risicogebaseerde monitoring van Toxoplasma gondii en Trichinella spp. in varkens'. Dat is een publiek-private samenwerking binnen het topsectorenprogramma '1Health4Food'.

Op boerenbedrijven zijn ratten en muizen gevreesde plaagdieren. Ze worden nogal eens direct in verband gebracht met het ontstaan van stalbranden. Maar ook eten ze mee van diervoeders en kunnen ze ziekteverwekkers bij zich dragen en overbrengen op het vee of de mens.

Veehouders kunnen stappen zetten om ratten en muizen te voorkomen. De belangrijkste tip van de samenstellers van de flyer is: kijk naar het natuurlijke gedrag van knaagdieren. Dan is te leren hoe ze het beste zijn te beheersen en plagen op het bedrijf kunnen worden voorkomen. Nette erven en stalvloeren en kierdichte stallen zijn al goede preventieve maatregelen, naast bestrijding en monitoring.

Financiering

Vion en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financierden het project dat werd uitgevoerd door experts van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer