Varkenshouder+krijgt+nu+ook+online+gezondheidsinfo+terug
Nieuws
© Freelancer

Varkenshouder krijgt nu ook online gezondheidsinfo terug

Varkenshouders kunnen vanaf deze maand de gezondheidstoestand van hun varkens vergelijken met regionale en landelijke cijfers via VeeOnline. 'Daarmee krijgen de varkenshouders nu regelmatig info terug en kunnen we ons gezondheidsmanagement verder verbeteren', verwacht varkenshouder en POV-bestuurder Mark Vossen.

Via VeeOnline kunnen varkenshouders inloggen in de Online Monitor. De Online Monitor is onderdeel van de basismonitoring diergezondheid. Deze basismonitoring is door de overheid en de sector jaren geleden opgezet om de vinger aan de pols te houden van de diergezondheid.

'Komen er bijvoorbeeld onbekende nieuwe ziekten Nederland binnen', zegt Manon Houben, hoofd afdeling varken bij GD. 'Of zijn er ineens problemen met een ziekte die we al wel vanuit het buitenland kennen, maar nog niet in Nederland, dan is de doelstelling van de monitoring dit zo snel mogelijk te herkennen om actie te kunnen ondernemen. Ten derde is het doel van de monitoring trends te volgen.'

Voorbeeld online monitor varken
Voorbeeld online monitor varken © Varkens Archief

Info vanuit diverse bronnen

De informatie voor de basismonitoring komt via diverse kanalen binnen. Via de Online Monitor geven de dierenartsen maandelijks door wat ze op de varkensbedrijven tegenkomen: zijn er geen problemen te melden of is er iets op gezondheidsgebied aan de hand?

Daarnaast wordt alle informatie vanuit secties bij GD en de VeeKijker – de telefonische helpdesk – samen met de informatie uit de Online Monitor geanalyseerd. De ontwikkelingen en trends in de diergezondheid of het optreden van nieuwe ziekten worden via VeeKijker, berichten op de website van GD en via de POV gemeld.

Nieuw is nu dat de varkenshouder en dierenarts in VeeOnline een maandelijks overzicht krijgen van de ontwikkelingen. 'Je kunt nu zien of een gezondheidsprobleem dat op jouw bedrijf speelt, ook op andere varkensbedrijven landelijk speelt', zegt Houben. 'En komt het op jouw bedrijf vaker voor of juist niet. Daarnaast is er een regionaal overzicht over griep en PRRS. De gegevens van andere bedrijven zijn overigens anoniem.'

Varkenshouder krijgt info terug

'We leveren samen met de dierenartsen veel gegevens aan' zegt Vossen. 'Nu krijgen we daar ook wat voor terug. Door het vergelijken van mijn eigen gegevens met de gegevens van andere bedrijven kan ik de gezondheid gerichter aanpakken. En het regionale inzicht in griep en PRRS is zeker een voordeel. Stel dat er in mijn regio veel griep voorkomt, maar ik vaccineer mijn zeugen er niet tegen, dan kan ik dat nu in overleg met mijn dierenarts mijn keuze heroverwegen.'

De dierenarts kan de resultaten ook online inzien via VeeOnline. Zowel van eigen klanten als van de hele praktijk. En zowel per bedrijf als gespecificeerd per diercategorie. De dierenarts krijgt een overzicht van alle gemelde klachten met daarbij de waarschijnlijkheidsdiagnose. En ook de dierenarts krijgt zicht op de trends in de eigen praktijk, regionaal en landelijk. Daarnaast kan hij zelf overzichten maken bijvoorbeeld van het verloop van een aandoening over een langere periode.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer