Minder+oplopers+bij+vleesvarkens+door+vezels
Partner De Heus

Minder oplopers bij vleesvarkens door vezels

Uitval door oplopers kan in de vleesvarkenshouderij een groot probleem zijn. Een hoge voeropname legt meer druk op de maag- en darmgezondheid, waardoor de kans op oplopers groter wordt. Voldoende vezels zijn dan cruciaal.

De laatste jaren zien we in de markt geregeld vleesvarkensbedrijven die last hebben van oplopers. Dat komt doordat de gemiddelde voeropname behoorlijk is opgelopen. Deze hoge voeropname is goed voor de groei, maar zet extra druk op het verteringsapparaat en vergroot de kans op problemen. Het is daarom voor bedrijven die een mooie hoge voeropname hebben, belangrijk om de maag- en darmgezondheid goed in de gaten te houden.

De Heus - Whitepaper Matrix-walsen
De Heus - Whitepaper Matrix-walsen © De Heus

• Download de gratis whitepaper en lees waarom vezels juist belangrijk zijn voor goed presterende vleesvarkens


Bij problemen met uitval als gevolg van oplopers is een goed verteerbaar voerpakket belangrijk, zodat de maag en darmen minder onder druk staan. Dit begint allemaal bij een optimale maaggezondheid. Daarbij speelt maalfijnheid een belangrijke rol. Eiwitbronnen moeten bijvoorbeeld heel fijn zijn gemalen voor een goede opname in de dunne darm. Voor andere grondstoffen, zoals vezels, is juist een wat grote deeltjesgrootte gewenst, zodat deze in de maag en de dikke darm hun werk kunnen doen.

Oplossing: Matrix-wals-technologie

Om de juiste mix van grondstoffen met verschillende deeltjesgrootte te kunnen maken, heeft De Heus de laatste jaren volop geïnvesteerd in Matrix-walsen. Met deze technologie gaat per grondstof het deel dat fijngemalen moet worden, via de hamermolen en de vezelrijke delen gaan over walsen. Dat resulteert in een voer waarvan de verschillende onderdelen van de grondstoffen op de juiste plek in het maag-darmstelsel hun werk kunnen doen.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »