Enorm+corona%2Deffect+op+biggennotering
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Enorm corona-effect op biggennotering

Sinds de maatregelen in Nederland en Duitsland van kracht zijn om Covid-19 te beteugelen, is de wereld van vermeerderaars op zijn kop gezet. Waar in maart de biggennoteringen nog piekten, zijn ze nu op het laagste niveau beland sinds eind 2018. In week 28 noteert Vion 31,50 euro per big inclusief btw. Dat is 7,50 euro lager dan de week ervoor.

In maart profiteerden vermeerderaars nog van de piekende biggennotering. In week 11 noteerde Vion nog 88,50 euro en DCA BPP 75,50 euro exclusief btw. Dat die torenhoge prijzen niet lang stand zouden houden, kon iedereen op zijn klompen aanvoelen. Maar dat Covid-19 de prijszetting een paar maanden later zo fors onder druk zou zetten, had niemand kunnen bevroeden.

De biggennoteringen zijn sinds week 12, de week waarin de intelligente lockdown in Nederland werd afgekondigd en ook in Duitsland ingrijpende maatregelen werden doorgevoerd, in een negatieve spiraal beland. Vion noteerde die week 9 euro per big lager en de week erop ging er weer 5 euro af. Daarna ging het in april in kleine stapjes terugwaarts. Beging mei (week 19) duikelde die biggennotering ineens weer met 10 euro naar 50,50 euro per big en de week erop opnieuw met 7,50 euro.

Prijsherstel abrupt afgebroken

In week 21 leek de laagste notering van Vion te zijn bereikt met 43 euro. De weken daarna herstelden de biggenprijzen zich voorzichtig tot 46,50 euro in week 26. Maar die opleving werd abrupt beëindigd. Als reactie op de sluiting van het grootste varkensslachterij van Duitsland, Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, duikelde de biggennotering in twee weken tijd met 15 euro. De 31,50 euro van deze week is de laagste notering van Vion sinds eind november 2018.

De huidige 57 euro lagere biggennotering dan in maart scheelt vermeerderaars enorm veel inkomsten. Een koppel van tweehonderd biggen brengt nu op basis van de Vion-biggennotering 11.400 euro inclusief btw minder op dan vier maanden geleden. Zo snel kan het tij in de varkenshouderij keren als zich een plotselinge wereldwijde volksgezondheidscrisis aandient.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer