POV+steunt+spandoekenactie+opbrengstprijzen+BMR
Nieuws
© Studieclub BMR

POV steunt spandoekenactie opbrengstprijzen BMR

Varkenshouders van de studieclub Bakel, Milheeze en De Rips (BMR) vragen aandacht voor de prijsstelling van agrarische producten. Ze gaan spandoeken plaatsen met de opbrengstprijs van varkensvlees van vroeger en nu. Ze willen burgers duidelijk maken wat de boer werkelijk beurt voor zijn product, terwijl er nu veel meer regels zijn waaraan ze moeten voldoen. Deze actie doen ze samen met de POV.

Het is volgens de studieclub BMR triest te moeten constateren dat alles duurder is geworden behalve dierlijke producten en gewassen. De opbrengsten voor de boeren zijn dus steeds verder onder druk gekomen. Op het spandoek speciaal voor varkenshouders staat de opbrengstprijs voor varkensvlees voor de boer in 1970 en 2020. Destijds werd omgerekend 1,60 euro per kilo geslacht gewicht betaald. Nu is dat 1,50 euro. 'Daar blijven wij geen boer mee', is de reactie van de boeren in die studieclub.

Het varkensvleesspandoek is volgens een woordvoerder (maaandag 13 juli) van de studieclub nog een prototype en nog in ontwikkeling. Ook zijn ze in overleg met de POV om er een landelijke spandoekenactie van te maken. Daabrij komen er vergelijkbare spandoeken voor de andere agrarische sectoren waaronder de pluimveehouderij, de melkveehouderij en de akkerbouw.

Dilemma

In eerste instantie vermelde de studieclub op Facebook zo'n spandoek te koop is voor 55 euro exclusief btw is. Maar de afmetingen en de prijs zijn nog niet in beton gegoten geeft de studieclubwoordvoerder aan. 'Maar het doel staat wel vast. Op een burgervriendelijke manier kunnen agrarische ondernemers bij hun bedrijf langs de openbare weg aandacht vragen voor dat dilemma van lagere prijzen voor de boer en aangescherpte productievoorwaarden.'

De markt op

Inmiddels (16 juli) is het spandoek in definitieve vorm gegegoten staat er ook #trotsopdeboer op, herkenbare POV-logo en het studieclublogo van BMR. De definitieve prijs van het varkensspandoek (2,50 meter bij 1,50 meter) is vastgesteld op 34,25 euro excl. btw. Er komen geen verzendkosten bij omdat de POV die voor zijn rekening neemt.

Varkensspandoek bestellen

De innitiatiefnemers hopen op een massale deelname vanuit de gehele sector. In het bezit komen van een varkensvleesspandoek kan door een mail te sturen (met naam, (aflever)adres en woonplaats)naar actie@reclamespecialisten.nl.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer