POV+monitort+markt+van+vleesvarkens
Nieuws
© POV

POV monitort markt van vleesvarkens

Leden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben vrijdag voor het eerst de POV Prijs Index voor vleesvarkens ontvangen. Deze prijsindex laat varkenshouders elke week zien hoe de Nederlandse marktprijs voor varkensvlees zich ontwikkelt ten opzichte van vergelijkbare varkensproductielanden in Europa. Hiermee wil de POV inzichtelijk maken wat de effecten op de markt zijn van onder meer politieke maatregelen.

In de eerste weken na de ontdekking van Covid-19 en het doorvoeren van de landelijke coronamaatregelen waren de effecten op de varkensprijzen beperkt. In de loop van de tijd kwamen die wel onder druk te staan door besmettingen bij slachterijpersoneel en het tijdelijk sluiten van productielocaties.

'De moties in de Tweede Kamer over door te voeren maatregelen in Nederlandse varkensslachterijen in de derde week van juni waren de doorslaggevende reden voor de POV om die POV Prijs Index voor vleesvarkens te gaan ontwikkelen', zegt directeur Theo Duteweerd van de POV.

'Eén motie ging over het verlagen van het tempo van de slachtlijn. Verder was er een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dat de kosten van politieke maatregelen niet mogen worden afgewenteld op de veehouders. Als bestuur van de POV zijn we meteen om tafel gegaan om uit te zoeken hoe we de effecten inzichtelijk zouden kunnen maken en te blijven volgen.'

In rap tempo

POV huurde Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij in om een prijsindex te ontwikkelen. In rap tempo is op basis van stabiele en betrouwbare noteringen uit binnen- en belangrijke buitenlandse varkensproductielanden een index opgezet.

'Achteraf brengen we met een percentage in beeld hoe de Nederlandse vleesprijzen zich die week hebben bewogen ten opzichte van een paar andere varkenslanden', legt Duteweerd uit. 'Hoe we die index berekenen en welke noteringen we benutten, dat blijft geheim. Maar elke week wordt die POV Prijs Index voor vleesvarkens gecommuniceerd enkel met onze leden.'

Achteropgeraakt

De eerste POV Prijs Index die naar buiten is gekomen, was die voor week 28. Die kwam uit op 89,1 procent. Dat was 0,8 procent lager dan de notering van de week ervoor. In week 26 is de index becijfert op 95,9 procent. 'Bij de werkelijke start van de POV Prijs Index in week 25 was de die 96,0 procent', zegt de POV-directeur. 'Zo zie je dat de varkensvleesprijs in Nederland in verhouding harder wegzakt dan in die andere landen. Nederland lijkt in deze periode steeds verder achterop te raken.'

De bedoeling is volgens Duteweerd om maandelijks een analyse te maken van de POV Prijs Index voor vleesvarkens. 'Met die informatie moeten we gewoon iets doen om de effecten van politieke maatregelen inzichtelijk te krijgen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer