Vaccinatie+tegen+griep+verbetert+vruchtbaarheid
Nieuws
© Archief

Vaccinatie tegen griep verbetert vruchtbaarheid

Een van de mogelijke oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen is de pandemische griep. Vaccineren tegen dit specifieke influenza type A-virus helpt flink, blijkt uit een grootscheeps onderzoek. Gemiddeld stijgt het aantal gespeende biggen met 1,3.

Het onderzoek is uitgevoerd op in totaal 129 zeugenbedrijven in Duitsland. De bedrijven hadden gemiddeld 448 zeugen, de omvang varieerde van 38 tot 5.600 zeugen en vormt daarmee een goede afspiegeling van de Duitse zeugenbedrijven.

Op de bedrijven waren duidelijke verschijnselen aanwezig van griep: koorts, hoesten, ademnood, lagere voeropname en lusteloosheid. Daarnaast waren er in meer of mindere mate vruchtbaarheidsproblemen als terugkomers, verwerpers en minder vitale biggen.

Bloedonderzoek toonde aan dat de zeugen op die bedrijven besmet bleken met de pandemische vorm van influenza type A. Voor het onderzoek werden de ruim 60.000 zeugen op de bedrijven gevaccineerd met Respiporc FLUpan H1N1, het vaccin tegen dit specifieke griepvirus van Ceva Santé Animale.

Betere vruchtbaarheid door vaccinatie

De vruchtbaarheid verbeterde duidelijk door de vaccinatie. Het percentage terugkomers daalde gemiddeld van 13,5 naar 10,2 procent. Duidelijker is nog de verbetering op de probleembedrijven. Op de bedrijven met 10 tot 20 procent terugkomers was de verbetering 4,5 procent. Op de bedrijven met meer dan 20 procent terugkomers was die verbetering zelfs 11 procent en daalde dus naar 9 procent.

Ook het aantal levend geboren biggen verbeterde met 0,3 per worp en de uitval in het kraamhok daalde met 0,8 procent. Alles bij elkaar steeg het aantal gespeende biggen per zeug per jaar van 26,1 naar 27,4.

Influenza type A ook in Nederland veelvoorkomend

Ook in Nederland komt het pandemische type A van influenza geregeld voor. 'Ongeveer 25 procent van de bedrijven heeft ermee te maken', zegt dierenarts Marlies Olde Monnikhof van Ceva. 'Door de koorts zie je terugkomers, zeugen die verwerpen, te vroeg geboren biggen en minder vitale biggen met een hogere uitval. Dit kan ook grieptype ademhalingsproblemen bij de gespeende biggen veroorzaken.'

Vaccinatie met Respiporc FLUpan H1N1 kan ook in Nederland zorgen voor een vermindering van virusuitscheiding en een verlaging van de infectiedruk wat betreft de pandemische griep van dit type.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer