Goodwill+voor+de+sector+brouwen
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Goodwill voor de sector brouwen

Toen Bjorn Barten uit Sint Anthonis nog werkte bij mestverwerker Terramass in Odiliapeel ontstond zijn idee om iets circulairs te gaan doen met het vrijkomende proceswater. Zijn creatieve zoektocht mondde uit in een blond biertje met zijn eigen recept: GierBier.

‘Met een hightech-installatie en een uitgekiend verwerkingsproces werd mest omgezet in mestkorrels, een stikstofrijke mestvloeistof en water’, zegt Barten. ‘Het schone water moest aan strenge normen voldoen om te kunnen lozen. Met kostbaar, gerecycled water zou je goodwill voor de sector kunnen kweken door er iets met maatschappelijke waarde van te maken.’

Als fervent bierliefhebber zette Barten zijn zinnen op het brouwen van een hip biertje met een bijzonder verhaal. Het zaadje voor GierBier was geplant. Via via kwam Barten terecht bij een brouwerij in het Belgische Gent die het avontuur met hem aan wilde gaan.
Het mestwater werd verder gezuiverd om een smakelijk, verfrissend, blond brouwsel te kunnen krijgen. Toen het recept stond, de zuiveringstechniek vervolmaakt was en de bierproductie kon worden opgeschaald, was Terramass ter ziele gegaan (mei 2020 doorgestart als BTC De Peel).

Nieuwe waterbron

Toen ging Barten op zoek naar een nieuwe leverancier van zijn bijzondere grondstof. Hij kwam uit bij mestverwerker Merensteyn in Ysselsteyn. Sindsdien is dat de waterbron voor GierBier. Wel heeft Barten na het aanboren van de nieuwe bron zijn processen wat bij moeten stellen om verfijnde bierproevers geen smaakverschil voor te schotelen.
Bjorn Barten (links) en Bas van den Bergh van Mestac/Merensteyn proosten op het vakmanschap van boer en brouwer en op een duurzame samenwerking.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer