Digitalisering+in+coronatijd
Blog
© Koos Groenewold

Digitalisering in coronatijd

Terwijl veel varkenshouders het even heerlijk vinden dat hun agenda plots leeg werd geveegd, merk ik dat er sinds half maart veel gebeurt om ons heen. Waar wij eindelijk toekwamen aan thuisklussen die al zo lang zijn blijven liggen, moest een groot gedeelte in Nederland juist wennen aan het thuiswerken. In rap tempo zie je dan het videobellen toenemen.

De programma's die dat ondersteunen, verbeteren hun tools sterk. Presentaties kunnen gewoon tijdens het beeldbellen gedeeld worden.

Zo volgde ik vorige week een webinar. Via de smartphone kregen we vragen en de antwoorden werden online besproken. Met een mooi woord: IoT (Internet of Things). Er zijn hier nog wel meer voorbeelden van, zoals een online treinticket met je mobiel kopen. Dan wordt je direct doorgesluisd naar de betaalapp van je eigen bank.

Maar hoe gaat het digitaliseren in onze eigen sector? Nou, we leggen heel veel data vast. En dat komt goed van pas. Zo kregen we laatst een online IKB-controle. De documenten die we klaar moesten leggen, heb ik even gescand en gemaild. Met een uurtje videobellen om zo de laatste praktische vragen te beantwoorden en de zaken in de stal te kunnen laten zien, was de hele IKB-controle klaar. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer alles digitaal aanleveren, want dat scheelt mij een halve werkdag en bespaart kosten.

Met een uurtje videobellen was de hele IKB-controle klaar

Ruth van der Haar, varkenshouder in Collendoorn

Maar nu wil ik nog een stap verder gaan. Hoeveel varkenshouders lezen dagelijks hun klimaatcomputer uit? Wie bewaart de data van de voerstations en/of de voercomputer? Volgens mij is op die vlakken nog veel winst te behalen. Door data met elkaar te verbinden, ontdek je nieuwe patronen en kunnen afwijkingen worden opgespoord. Op die manier kan het bedrijfsmanagement worden verbeterd. Wat betreft de software is het technisch mogelijk, maar het moet nog gebeuren.

Misschien loop ik op dit moment wel achter de feiten aan. Ik vertoef de laatste tijd veel op mijn eigen erf en spreek weinig collega's. Mogelijk voltrekken bovengeschetste ontwikkelingen zich in een razend tempo zonder dat ik het de gaten heb…

Ruth van der Haar,
varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer