Fokken+op+voer%2D+en+stikstofeffici%C3%ABntie
Nieuws
© Varkens Archief

Fokken op voer- en stikstofefficiëntie

De jaarbijeenkomst van coöperatie Topigs vond dit jaar online plaats. Voorzitter Mark Tijssen en CEO Villaume Kal van Topigs Norsvin gaven op die manier toch een kijk op de historisch beste prestaties over 2019. 'Het smaakt naar meer', zeggen ze. 'Ons marktaandeel stijgt snel, dus we moeten blijven aanpassen en bijsturen.'

De omzet van 165 miljoen euro over 2019 was historisch hoog. De wereldwijde afzet van sperma is 14 procent toegenomen. Ook heeft de coöperatie mondiaal 33 procent meer fokdieren afgezet. Tijssen wil winnaar blijven en constateert dat het vlaggenschip de TN70 en TN Tempo het wereldwijd goed doet. Van de 11 miljoen euro winst is zo'n 1,5 miljoen euro toegevoegd aan de ledenpot.

In totaal staat bijna 6 miljoen euro aan vermogen op naam van de leden-varkenshouders. 'We hebben als varkenshouders samen invloed op de fokkerijactiviteiten en dat voelt goed', aldus Tijssen.

Eerste virtuele ledencontact

Enkele dagen voor de lockdown startte Kal in zijn nieuwe rol als CEO van Topigs Norsvin. Toch wilde hij zich via de digitale snelweg presenteren aan de leden. 'Om voor deze baan te gaan, kun je passie en liefde voor varkens niet missen', zei hij toen hij zich voorstelde. 'Maar ik zit ook bij een organisatie die met innovatie impact heeft en morgen nog beter dan vandaag duurzame eindproducten levert.'

Kal geeft aan dat er ondanks de coronapandemie gelukkig geen grote vraaguitval is opgetreden. 'Dat geeft vertrouwen in de toekomst.'

Efficiënter met voer en stikstof

De fokkerij van Topigs Norsvin is gericht op het voortbrengen van steeds efficiëntere varkens. Elke vijf jaar heeft een vleesvarken 0,25 kilo minder voer nodig voorfokk 1 kilo groei. Daarnaast selecteert de fokkerij-organisatie ook gericht op de stikstofefficiëntie van de varkens. Hierdoor verbetert de stikstofbenutting uit het voer door de vleesvarkens iedere vijf jaar met 3,5 procent. Dat scheelt in vijf jaar tijd 4.000 ton uitstoot aan stikstof per 6 miljoen Nederlandse vleesvarkens. Dat is volgens Topigs Norsvin de kracht van gebalanceerde fokkerij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer