Ongedierte+waarschijnlijk+oorzaak+insleep+PRRS
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Ongedierte waarschijnlijk oorzaak insleep PRRS

Een muis of rat is de meest waarschijnlijke oorzaak van de PRRS-besmetting in een van de stallen bij Preferent KI in januari.Uitgebreid onderzoek laat volgens commercieel directeur Kor Mast zien dat alle andere routes zijn uitgesloten. 'We nemen daardoor nog meer maatregelen om ongedierte buiten de stal te houden. Mijn advies aan de varkenshouders is om hier ook goed naar te kijken, want bestrijden is steeds lastiger.'

De PRRS-besmetting van de beren in een van de drie stallen in Lierop werd bij een gebruikelijke routinecontrole ontdekt. Direct werd het winnen en uitleveren van sperma stopgezet. De beren in de besmette stal werden afgevoerd. De beren in de andere twee stallen werden meerdere keren getest met zowel een Elisa-onderzoek op antistoffen als een PCR-test op het PRRS-virus.

PRRS-vrij status

De beren in beide stallen bleken bij ieder onderzoek vrij te zijn. Op 5 februari kon daardoor ook met zekerheid worden gezegd dat de beren in beide stallen PRRS-vrij waren. Het KI-station in Lierop heeft de PRRS-vrij status daardoor inmiddels terug. Wel wilde Mast uiteraard weten hoe de besmetting was binnengekomen na zeven jaar PRRS-vrij te zijn geweest. 'We wilden voorkomen dat het in de toekomst weer een keer kan gebeuren.'

De besmetting kon in ieder geval niet via de lucht binnen zijn gekomen. Op het KI-station van Preferent KI in Lierop wordt alle binnenkomende lucht gefilterd en via een drukkamer naar de drie berenstallen gebracht. Als de PRRS-besmetting via de lucht binnen zou zijn gekomen, zou dan ook in alle drie de stallen een besmetting zijn gevonden.

Ook andere besmettingsroutes via medewerkers of transport werden bij nader onderzoek uitgesloten. 'De enige optie die overblijft, is ongedierte', zegt Mast. 'We bestrijden ongedierte uiteraard zo goed als mogelijk, volgens de toegestane methoden. Maar toch is het moeilijk om ongedierte uit je stal te houden. En met de verdere aanscherping van de bestrijdingsregels zal het niet gemakkelijker worden.'

Scherpe kiezels tegen ongedierte

Daarom worden er extra maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat ratten en muizen niet bij de stalmuren kunnen komen. Zo komt er onder meer een strook met scherpe kiezels rond de stallen. Ratten en muizen lopen niet graag over scherpe kiezels en de strook wordt zo breed dat ze er niet overheen kunnen springen. Mast: 'Zo gaan we ze bij de muren weghouden en dan kunnen ze ook niet meer binnenkomen. Een maatregel die misschien wel goed is voor alle varkenshouders.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer