Nederlandse+varkenshouder+plots+wel+koploper
Blog
© Eigen Foto

Nederlandse varkenshouder plots wel koploper

Met de naderende crisis als gevolg van de Covid-19 pandemie (Nederlandse economische krimp 7,5 procent), de consternatie rondom de toekomst van de varkenshouderij in Nederland en de cruciale rol van de agrarische collectieve belangenbehartiging is 2020 echter niet alleen beslissend voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Ook op Europees niveau zal dit jaar een politiek cruciaal jaar blijken te zijn.

De nieuwe Poolse Eurocommissaris van Landbouw, Janusz Wojciechowski, ging afgelopen februari zijn boekje te buiten. Wojciechowski stuurde een bericht de wereld in waarin hij de dichtheid van de dierhouderij in ons land en andere West-Europese landen 'als onderdeel van de Green Deal' aanviel. Daarin stelde hij dat 'het noodzakelijk is het probleem van intensieve varkenshouderij te benoemen, want landbouw moet duurzaam zijn'. Een ongelooflijke en kortzichtige uitlating van de Eurocommissaris. Die zo leek te spreken voor eigen Poolse parochie, met als doel de vergroting van de Poolse varkensproductie op dezelfde EU-markt ten koste van Belgen, Denen en Nederlanders. Hierop kwam gelukkig veel weerstand: de varkenshouderij liet hier zijn tanden zien. We vroegen met diverse Europarlementsleden de Eurocommissaris om opheldering en die hebben we gekregen!

Daarnaast zaten ook LTO Nederland, de POV en de Deense belangenorganisaties voor varkenshouderij er bovenop. Ook secretaris-generaal van Europees landbouworganisatie Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, was stellig in zijn reactie dat Wojciechowski te ver was gegaan. In een schriftelijke reactie van de Europese Commissie namens Janusz Wojciechowski, werd erkend zich ten volle bewust te zijn van de diversiteit van de varkensproductie in de EU. Duurzaamheidsaspecten in varkenshouderijsystemen kunnen niet uitsluitend worden beoordeeld op basis van dieraantallen per hectare. Daarbij gelden meerdere factoren. De Europese Commissie erkende dat landbouwers in regio's met hoge varkensconcentraties vaak koplopers zijn. Zeker als het gaat om innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatefficiëntie, dierenwelzijn en het verminderen van antibioticagebruik. Wojciechowski komt hiermee op zijn Poolse Twittergedrag terug.

Met het antwoord wordt niet alleen terecht nogmaals de koploperspositie van de Nederlandse varkenshouderij bevestigd, ook geeft het aan dat we terecht trots mogen zijn op deze sector. Sterker nog: het geeft aan dat heel Europa de Nederlandse varkenshouderij nodig heeft om tot innovatieve oplossingen te komen. Zo dragen we juist bij aan de klimaatdoelstellingen, boer-tot-bord strategie en biodiversiteitsdoelstellingen. De varkenshouderij is, zoals Eurocommissaris Wojciechowski plots erkent, juist deel van de oplossing. De Europese Green Deal kan namelijk alleen slagen met een boer-tot-bord-strategie die een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem onderstreept.

Daarnaast onderstreept de Europese Commissie nogmaals dat bij de uitvoering van deze strategie de diversiteit in Europa, onder meer zijn gevarieerde productiesystemen, een pluspunt is. Er moet meer aandacht uitgaan naar het verdienmodel in relatie tot de feitelijke mogelijke duurzaamheidsrisico's en de broeikasgasemissieprofielen van bepaalde landbouwpraktijken in plaats van simplistisch te praten voor de eigen nationale parochie. Een koploperspositie binnen Europa is mooi, maar zonder economisch duurzaam perspectief heeft dit in de toekomst natuurlijk geen enkele waarde. Op die aspecten ga ik de Europese Commissie en lidstaten zeer kritisch volgen de komende jaren.

Annie Schreijer-Pierik Europarlementariër namens het CDA (EVP-Fractie)

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer