Geen+herverdeling+in+de+EU
Blog
© Eigen Foto

Geen herverdeling in de EU

Die nieuwe Poolse Eurocommissaris van Landbouw, Janusz Wojciechowski, ging zijn boekje te buiten. Wojciechowski stuurde een bericht de wereld in waarin hij de veedichtheid van de dierhouderij in ons land en andere West-Europese landen “als onderdeel van de Green Deal” aanviel en stelde daarin dat “het noodzakelijk is het probleem van intensieve varkenshouderij te benoemen, want landbouw moet duurzaam zijn”. Over de melkvee- en rundveedichtheid verspreidde hij hetzelfde.

Een ongelooflijke en kortzichtige uitlating van de Eurocommissaris. De Eurocommissaris lijkt zo te spreken met een eigen nationale agenda voor de vergroting van de Poolse varkensproductie op dezelfde EU-markt ten koste en ten nadele van o.a. Belgen, Nederlanders en Denen. De Europese Commissie mag zich nooit opwerpen als centralistische overheidsmacht die de veestapel even gaat herverdelen over de EU-landen.

Duurzaamheid is veel complexer en gaat om veel meer dan het aantal dieren per hectare in een lidstaat. Zullen we even kijken naar de voederconversie, de klimaat- en ecologische voetafdruk per geproduceerde kilo varkensvlees in andere lidstaten? Daarnaast kan productieverschuiving leiden tot meer klimaat- en milieuschade. Zullen wij het niveau van voedselveiligheid, biosecurity en dierenwelzijn gaan vergelijken? Europese landbouwpolitiek mag op geen enkele wijze gericht worden op productieverschuiving. De Nederlandse veehouderij behoort tot de duurzaamste van de Europese Unie. Als de landbouwcommissaris dit soort uitlatingen had gedaan tijdens zijn moeizame tweede hoorzitting vorige herfst, zou hij mijn stem en die van vele collega's niet verworven hebben.

Ook secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese landbouworganisatie Copa Cogeca stelt in een reactie dat Wojciechowski te ver is gegaan, daarbij zegt hij dat het uitvergroten van verschillen tussen lidstaten niet helpt om oplossingen te vinden voor duurzaamheidsaspecten op Europees niveau. Ook LTO Nederland, POV en ook de Deense belangenorganisaties voor varkenshouderij hebben een brief met felle kritiek gestuurd. Daarnaast hebben diverse Europarlementsleden de Eurocommissaris schriftelijk om opheldering gevraagd.

Er moet een politieke inbreng komen vanuit realistische, daadwerkelijk groene praktijkdeskundigheid van ondernemers, boeren, tuinders, vissers en wildbeheerders. Dit is onmisbaar om zulke waanideeën bij te sturen. Haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar. Niet alleen denken aan je eigen hachje maar opkomen voor alle lidstaten.
Annie Schreijer-Pierik Europarlementariër namens het CDA (EVP-Fractie)

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer