Afrikaanse+varkenspest+doet+India+aan
Nieuws
© Freelancer

Afrikaanse varkenspest doet India aan

India is geen varkensvleesland, maar sinds begin mei kampt het net als veel Aziatische landen met Afrikaanse varkenspest. In ruim driehonderd dorpen zijn in totaal meer dan 2.500 varkens gestorven.

Het National Institute of High Security Animal Diseases (NIHSAD) in Bhopal heeft die besmettingen bevestigd. Het sterftecijfer van de door Afrikaanse varkenspest getroffen varkens is bijna 100 procent.

Om de ziekte aan te pakken in de getroffen regio, kiest de regering in de deelstaat waar Assam deel van uitmaakt, niet tot het ruimen van de varkens in de getroffen regio, ook al heeft de centrale regering van India daartoe wel toestemming gegeven.

Testen

De deelstaatregering zoekt naar het beste alternatief om de verspreiding van het Afrikaanse varkenspestvirus te voorkomen zonder dieren te hoeven doden. Met experts is besproken of de varkens in de Assam-regio in leven kunnen worden gehouden. Zo worden er monsters verzameld van varkens binnen een straal van een kilometer van de getroffen gebieden. Die bloedmonsters worden getest. Alleen dieren die positief worden getest op Afrikaanse varkenspest, worden gedood.

Omdat het Afrikaanse varkenspestvirus zich verspreidt via varkensvlees, speeksel, bloed en weefselvocht, wordt varkenstransport tussen de getroffen en nog vrije districten stopgezet.

9 miljoen varkens

India is wat oppervlakte betreft tachtig keer groter dan Nederland en er worden iets meer dan 9 miljoen varkens gehouden. De gemiddelde consumptie van varkensvlees bedraagt slechts 222 gram per inwoner per jaar.

• Lees meer over de varkenshouderij in India

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer