Opsporen+mycoplasma+geen+sinecure
Nieuws
© Varkens Archief

Opsporen mycoplasma geen sinecure

De bacterie Mycoplasma hyopneumoniae is niet eenvoudig op te sporen. Dat blijkt uit een onderzoek naar meerdere detectiemethoden op de Iowa State University. Pas drie weken na infectie is er enige zekerheid over een infectie.

Als varkens besmet zijn met Mycoplasma hyopneumoniae zorgt dat altijd in meer of mindere mate voor ademhalingsproblemen. De schade ligt volgens de cijfers van Iowa State University ergens tussen de 0,63 dollar tot 10,12 dollar per varken. Mycoplasma aanpakken en het liefst helemaal van het bedrijf krijgen, vinden veel varkenshouders belangrijk. Het zorgt voor gezondere varkens, minder antibioticagebruik en een hogere productie.

Probleem met mycoplasma is dat de bacterie zicht nestelt in de bovenste luchtwegen. Met een bloedonderzoek is de bacterie daarom niet zomaar op te sporen. Het duurt lang voordat er antistoffen zijn te vinden.

In een onderzoek met 1.250 biggen zijn drie methoden om een mycoplasmabesmetting op te sporen vergeleken: bloedonderzoek, speekselmonsters en monsters van de luchtwegen met een tracheobronchiale swab (TBS).

Veel monsters nodig

In het onderzoek werden biggen bewust besmet met mycoplasma en werden per hok met 28 biggen 1 of 5 besmette biggen geplaatst. Er werden 30 of 90 biggen bemonsterd in het onderzoek. Met een TBS-monster werd, zoals te verwachten, het eerst een besmetting vastgesteld. Wel moesten er veel monsters worden genomen om snel zekerheid te krijgen.

Bij 5 besmette biggen per hok en 90 TBS-monsters is er zeven dagen na infectie een kans van 60 procent om de infectie vast te stellen. Op 21 dagen is dat gestegen naar 84 procent. Bij 30 monsters en maar 1 besmet dier in een hok is na zeven dagen ook met een TBS maar 16 procent zekerheid. In dit geval is pas na 56 dagen 85 procent zekerheid bereikt.

Speeksel beter dan bloed

Met het nemen van bloed- en speekselmonsters duurt het nog langer om zekerheid te krijgen. Veel monsters nemen is hierbij noodzakelijk. Bij 90 monsters duurt het echter nog tot 42 dagen na infectie voordat er voldoende zekerheid is van een mycoplasmabesmetting. Speekselmonsters scoren daarbij net wat beter dan bloedmonsters.

Voor vroege detectie van een mycoplasmabesmetting is het nemen van monsters uit de luchtwegen de beste keuze. Voor het monitoren van een besmetting kunnen speekselmonsters en daarnaast bloedmonsters worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer