5%2C2+procent+Vlaamse+dierenartsen+seropositief
Nieuws
© John Lamers

5,2 procent Vlaamse dierenartsen seropositief

Uit analyses van 1.101 bloedmonsters van Vlaamse dierenartsen is gebleken dat 5,2 procent van hen seropositief is voor SARS-CoV-2-antilichamen. Dat is zeer laag, concludeert professor Hans Nauwynck van de Universiteit van Gent. 'Het is een waarschuwing voor iedereen.'

Het virologielaboratorium bij de Faculteit Diergeneeskunde analyseerde 1.101 serummonsters van Vlaamse dierenartsen op de aanwezigheid van SARS-CoV-2-antilichamen. De Gentse viroloog deelde de resultaten op 25 april via zijn LinkedIn-account.

De conclusie is dat er 57 personen seropositief waren. Dit betekent op dat moment 5,2 procent seroprevalentie. Dit is volgens Nauwynck zeer laag. 'Het moet ons waarschuwen. We hoeven niet erg optimistisch te zijn.'

Nauwynck hoopt dat de buitentemperatuur deze zomer kan oplopen tot 30 graden en hoger, zodat het uv-licht zijn werk gaat doet. Ook adviseert de Gentse viroloog dat dierenartsen het niveau van bioveiligheid handhaven. 'Niet alleen voor onze dieren, maar ook voor ons, de mens. Ik hoop dat de vaccins snel beschikbaar zullen zijn, voordat het virus een tweede golf maakt. We zouden een effectief vaccin voor de volgende winter moeten hebben.'

Reacties op test

Diverse veterinairen uit andere landen reageren op het bijzonderde Vlaamse onderzoek. Werden zulke testen ook maar in ons land gedaan, meldt een Spaanse dierenarts. Een dierenarts uit Nederland geeft aan zo'n 20 contacten te hebben, waardoor het risico op besmetting groot is en blijft.

Toch is er een lange weg te gaan voordat voldoende immuniteit is opgebouwd, zelfs in deze beroepsgroep, concludeert weer een andere veterinair. 'Effectieve vaccins zijn dus dringend nodig.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer