Zwijnen+bijna+weg+in+besmette+zone+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Twan Wiermans

Zwijnen bijna weg in besmette zone België

In de besmette zone in Belgisch Luxemburg zijn volgens schattingen nog minder dan 100 wilde zwijnen. Het bejagen van de zwijnen gaat wel door, ook al levert dit aantal niet of nauwelijks risico meer op voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Eind augustus verwachten de Belgische autoriteiten weer de globale vrije status van AVP aan te kunnen vragen.

België heeft de vrije status voor Afrikaanse varkenspest bij varkens nooit verloren. Na de introductie bij de wilde zwijnen in Belgisch Luxemburg zijn daartoe drastische maatregelen genomen. De varkens op de bedrijven in de besmette zone zijn direct geruimd en op deze bedrijven zijn nog steeds geen varkens. Door het aanleggen van hekwerken is de besmette wilde zwijnen populatie goed onder controle gehouden, ook al was het een aantal keren nodig om de besmette zone uit te breiden. De wilde zwijnen in het besmette gebied zijn inmiddels vrijwel allemaal gevangen en gedood of gedood door bejagen.

Minder dan 100 wilde zwijnen

Volgens waarnemingen met camera’s en waarnemingen door de jagers werd een paar weken geleden geschat dat er nog minder dan 100 zwijnen in de besmette zone aanwezig zijn. Volgens Hélène Bonte, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is daarmee de intentie bereikt om de populatie zo ver te reduceren dat actieve viruscirculatie niet meer te verwachten is. ‘Totale eradicatie is volgens deskundigen uit binnen- en buitenland vrijwel onhaalbaar en voor de viruscirculatie niet noodzakelijk. Toch zetten we de activiteiten om de populatie nog verder te reduceren onverminderd door tot het einde van de zomer.’

Laatste besmetting augustus 2019

De situatie Afrikaanse Varkenspest is volgens Bonte stabiel.' In totaal zijn er 5.075 zwijnen, kadavers of beenderen onderzocht op AVP. Bijj 833 wilde zwijnen is ook een besmetting gevonden. De laatste besmetting die werd vastgesteld bij een kadaver dateert nog steeds van midden augustus 2019. Sindsdien zijn nog zes vondsten in oude beenderen gevonden, afkomstig uit de besmette kernzone, waar sporen van het virus zijn gevonden. Op basis van de ouderdom van de beenderen weten we dat de dieren gestorven zijn in de zomer van 2019.'

Dit betekent dat er geen aanwijzingen meer zijn voor besmettingen of circulatie van het AVP-virus na september 2019. Doel is daarom om vanaf oktober 2020 weer de globale vrije status voor AVP te krijgen, dus voor de wilde zwijnen. De OIE (Wereldgezondheidsorganisatie voor dierengezondheid en de Europese Commissie moet dan meegaan in de redenering dat de zes vondsten van oude beenderen dateren van zwijnen die voor september 2019 zijn gestorven.

Varkens zijn in België vrij gebleven van AVP

De AVP- vrije status voor de varkens heeft België overigens nooit verloren. Maar het heeft helaas wel handelsbelemmeringen opgeleverd die nadelig uitpakten voor de Belgische varkenshouders en aanverwante sectoren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer