Immuunsysteem+big+reageert+goed+op+vroege+PRRS%2Dvaccinatie
Partner Zoetis

Immuunsysteem big reageert goed op vroege PRRS-vaccinatie

Biggen vaccineren op de eerste dag na hun geboorte. Is dat echt effectiever? Uitvoerig onderzoek laat zien dat de resultaten goed zijn, ondanks dat de dieren nog geen volwassen immuunsysteem hebben. De jonge dieren zijn blijkbaar toch prima immuun competent en bouwen vlot een goede immuniteit op. Sterker nog, vroeg vaccineren heeft een aantal belangrijke voordelen.

Dat bewijzen vaccins tegen onder andere mycoplasma en speendiarree al lang. Het vroegst mogelijke entmoment is van de ziekte afhankelijk, maar ook van het vaccin.

Zoetis doet al jaren uitvoerig onderzoek naar de ontwikkeling van de immuunrespons na vaccinatie van één dag oude biggen tegen PRRS. Het doel van het onderzoek is om de ontwikkeling van de immuniteit gedetailleerd in beeld te brengen. Uit onderzoek blijkt dat biggen die op 1 dag leeftijd gevaccineerd worden een prima immuunrespons laten zien.

Bovenop de goede bescherming tegen PRRS, heeft het vaccin geen negatieve invloed op de verdere ontwikkeling van het algehele immuunsysteem. De jonge biggen laten in het onderzoek zien dat ze zowel specifieke PRRS-afweercellen alsook specifieke PRRS-afweerstoffen aanmaken na vaccinatie.

Gebruiksgemak

Naast de vroege immuniteitsopbouw waardoor biggen al bij spenen goed beschermd zijn tegen PRRS, heeft vroeg vaccineren ook een voordeel rondom gebruiksgemak:
• De jonge dieren zijn veel gemakkelijker te pakken en fixeren dan oudere dieren;
• De belasting voor personeel is lager. Het personeel tilt immers veel minder gewicht.

Voldoende redenen dus om te kiezen voor een vroege PRRS-vaccinatie van biggen. Daarmee zijn uw dieren vroegtijdig optimaal beschermd.

Kijk voor meer informatie over PRRS-bescherming op www.zoetis.nl/prrs-bescherming.

Referenties:
Balasch et al. Porcine Health Management (2019) 5:2: Immune response development after vaccination of 1-day-old naïve pigs with a Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome 1-based modified live virus Vaccine
Bijsluiter site EMA

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »