Vernieuwen+moet+volgens+afspraak+doorgaan
Nieuws
© Jos Thelosen

Vernieuwen moet volgens afspraak doorgaan

Ondanks de coronaperikelen staan ondernemers in de startblokken om te innoveren, meldt de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa). CoViVa dringt er bij minister Carola Schouten (LNV) op aan om uiterlijk 1 mei de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen (Sbv) open te stellen. Investeren in een integrale aanpak.

De afspraak met het ministerie van LNV was om half april de regeling te openen. Die periode is door het ministerie gecanceld, terwijl er nog geen nieuwe datum is gecommuniceerd naar de CoViVa. De organisatie stelt voor de regeling op korte termijn te publiceren en de inschrijving uiterlijk 1 mei voor een eerste termijn van acht weken open te stellen.

Snel aan de slag

Volgens CoViVa staan meerdere ondernemers te popelen om zich in te schrijven voor Sbv-regeling. Zij willen vooruit en enkelen van hen hebben met het oog op de openstelling in het eerste kwartaal 2020 al investeringen ingepland. Zij willen aan de slag om in stallen emissies brongericht aan te pakken en het stalklimaat te verbeteren. Dat gaat bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving, het klimaat en het dierenwelzijn.

Als ondernemers pas na de zomer duidelijkheid over een bijdrage vanuit de Sbv krijgen, is het risico groot dat hun plannen op losse schroeven komen te staan. 'Daarom zijn ook wij voorbereid om hen te ondersteunen', stelt CoViVa-voorzitter René Coppens. 'In veel gevallen kunnen zij geplande investeringen niet verder uitstellen. We lopen dan met elkaar een groot risico. De coalitie wil voorkomen dat er een valse start wordt gemaakt met het innovatiespoor varkenshouderij en de subsidieregeling om innovaties te ondersteunen.'

Saneren én innoveren

De Sbv-regeling is onderdeel van het Programma Vitale Varkenshouderij. Dat geldt ook voor de saneringsregeling varkenshouderij (Srv) die in januari 2020 is opengesteld. CoViVa kiest voor een gerichte aanpak van saneren én innoveren. Met de juiste balans tussen saneren en innoveren wordt de Nederlandse varkenshouderij kleiner én behoudt deze voldoende omvang en vernieuwend vermogen om internationaal toonaangevend te zijn. Het blijft een belangrijke werkgever en met de productiewaarde van ruim 6 miljard euro een belangrijke schakel in de Nederlandse economie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer