Nog+lang+geen+varkensvlees+naar+Rusland
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog lang geen varkensvlees naar Rusland

Rusland heeft tijdelijk de sancties op de import van onder andere varkensvlees opgeheven. Export van varkensvlees is nog lang niet aan de orde, stelt Frans van Dongen, lobbyist van de vleessector bij de EU.

Volgens de officiële Russische cijfers is er nog nauwelijks een probleem met het coronavirus in Rusland. Om zeker te zijn dat er geen problemen met de voedselvoorziening ontstaan, heeft Rusland besloten om vanaf 20 maart de sancties op de import van agrarische producten voor de periode van een maand op te heffen.

Naar aanleiding van dit bericht heeft Van Dongen contact gezocht met zijn Russische collega's. 'Je moet de maatregel zien als het slot van de deur halen. Meer niet. Het betekent echt nog niet dat we nu varkensvlees of andere producten naar Rusland kunnen exporteren. De Russen zullen heel gericht bepaalde producten uit bepaalde landen gaan toestaan. Of we in de komende periode naar Rusland kunnen exporteren, is dus nog maar zeer de vraag.'

Administratieve versoepeling

Uit navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat het gaat om een administratieve versoepeling. 'Het gaat dan bijvoorbeeld over de green routes en dat een kopie van een importcertificaat nu voldoende is in plaats van verplicht het origineel', aldus woordvoerder Tom Hoven. 'De tegensancties vanuit Rusland zijn niet opgeheven. Momenteel volgen we de ontwikkelingen in Rusland nauwgezet.'

Vanuit het persbericht van persbureau Tass is af te leiden dat het vooral gaat om het toestaan van import van medische hulpmiddelen.
Het ministerie van LNV meldt op 24 maart dat de grens van Rusland niet open is voor gesanctioneerde agroproducten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer