Inzicht+in+Streptokokken+situatie+scherper
Nieuws
© De Snuitgeverij

Inzicht in Streptokokken situatie scherper

Op vrijwel ieder varkensbedrijf zijn Streptokokken aanwezig. Die zorgen de ene keer wel en de andere keer niet voor gezondheidsproblemen bij vooral de gespeende biggen. Met een nieuw ontwikkelde PCR-test is binnenkort het virulente subtype van Streptokok type 9 op te sporen. Daaruit kan een varkenshouder evalueren of de managementmaatregelen en/of de inzet van een autovaccin helpen.

Van Streptokokken zijn wereldwijd ruim 30 typen en subtypen. In Nederland zijn vooral type 2 en 9 de oorzaak van problemen bij met name gespeende biggen. Daarbij zijn er van type 9 subtypen die virulent (sterk ziekteverwekkend) en minder virulent zijn. Met een nieuw ontwikkelde PCR-test is onderscheid tussen deze typen te maken.
De nieuwe PCR-test is nog niet helemaal rijp voor de praktijk, zegt Dr. Astrid de Greeff, onderzoeker en business developer bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Samen met een publiek privaat consortium van bedrijven (o.a. de GD) heeft ze de nieuwe test ontwikkeld. De resultaten van het onderzoek worden hopelijk dit voorjaar gepubliceerd. En de verwachting is dat de test dan in het tweede helft van dit jaar beschikbaar komt.
‘Met behulp van de nieuwe test kan een varkenshouder dan laten onderzoeken of op zijn bedrijf het virulente type 9 aanwezig is of niet en of maatregelen die hij neemt ook een effect hebben’, zegt De Greeff. ‘Is het virulente type niet meer aanwezig dan loop je veel minder risico op problemen door Streptokokken.’

Nog geen vaccin

Er is ondanks jarenlang onderzoek nog steeds geen commercieel vaccin beschikbaar tegen Streptokokken. Varkenshouders kunnen alleen teruggrijpen op de inzet van autovaccins en managementmaatregelen.
Om problemen te voorkomen is een heel goede hygiëne bijvoorbeeld van belang. Biggen moeten in een schone goed ontsmette omgeving worden geboren en ook na spenen is een goede hygiëne van belang. Belangrijk is ook het zo min mogelijk mengen van tomen. Dat voorkomt verspreiding van Streptokokken en minder mengen betekent ook minder stress, waardoor Streptokokken minder kans krijgen. Voorkomen van voedingsfouten, zorgen voor een goed klimaat zonder tocht, zijn ook factoren die uitbraken van Streptokokken helpen voorkomen.

Ultiem doel

Uiteindelijk is het ultieme doel natuurlijk om exact de ziekteverwekkende onderdelen (antigenen) van de Streptokokken bacterie op te sporen en op basis daarvan een vaccin te maken. De Greeff: ‘Onderzoekers en diergeneesmiddelbedrijven zijn daar al jarenlang mee bezig. Het zal wel heel moeilijk worden om een gemeenschappelijk factor van alle 30 typen te vinden. Het zou al mooi zijn als we een vaccin kunnen maken tegen type 1, 2, 7 en 9 die in Europa voor de meeste problemen zorgen.’

'Een vaccin tegen Streptokokken type 1, 2, 7 en 9 is het ultieme doel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer