60+miljoen+Spaanse+varkens
Nieuws
© Twan Wiermans

60 miljoen Spaanse varkens

Het is nog niet zover, maar de Spaanse productie van vleesvarkens zal groeien naar een maximum van 60 miljoen per jaar. Dat is de grens die de Spaanse overheid heeft gesteld, zegt directeur Guus Hoefnagels van handelsbedrijf Interporc en mede-eigenaar van een zeugenbedrijf in Spanje.

Het betekent dat de Spaanse productie nog met zo'n 6 miljoen vleesvarkens kan toenemen de komende jaren. Als de Spanjaarden hetzelfde tempo hanteren als de afgelopen jaren kan dit in een jaar of vier tot vijf zijn gerealiseerd. Die uitbreiding kan volgens Hoefnagels niet meer plaatsvinden in Catalonië, dat zit al vol. De bedrijven breiden nu uit in Aragon.

Hoefnagels sprak op het seminar georganiseerd door de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders. Het is volgens hem zeker niet meer zo dat het in Spanje vrijheid blijheid is in de varkensproductie. 'Ieder varkensbedrijf moet zijn mestafzet geregeld hebben via een afzetcontract met daarbij een teeltplan. En daar wordt tegenwoordig goed op gecontroleerd. Spanje is op de vingers getikt door de EU.'

Op het gebied van de biosecurity stelt Spanje ook eisen. Een bedrijf moet op minimaal 1 kilometer afstand van de buurman zitten en om het bedrijf moet een hekwerk komen. Met het gebruik van antibiotica wordt tegenwoordig ook veel voorzichtiger omgegaan. 'Opstarten van biggen met gemedicineerde voeders is er niet meer bij', weet Hoefnagels. 'Een attest van de dierenarts is nodig voor je antibiotica mag inzetten. Spanje wil juist vaart zetten achter de vermindering van antibiotica. De integraties willen ook naar een antibioticavrije productie.'

Spaanse integraties willen naar antibioticavrije productie

Guus Hoefnagels, directeur van Interporc

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer