De+versnelling%21
Blog
©

De versnelling!

2020 kan wel eens het begin worden van de verandering. In de varkenshouderij is het afgelopen jaar veel gebeurd. Er kwamen (letterlijk) bedreigingen op ons af, we kennen ze allemaal. Maar er waren ook veel goede ontwikkelingen; prima opbrengstprijzen, de mestmarkt die zich lijkt te ontspannen door investeringen in verwerking.

Maar ik wil het graag hebben over het startschot van het herijkte plan vitale varkenshouderij. Het valt me op dat er varkenshouders zijn die de inhoud van het plan niet eens kennen. Lees het eens; ik weet zeker dat er ambities in staan waar u van schrikt en waarvan u zich afvraagt of ze wel haalbaar zijn? Het antwoord daarop is ja, mits overheden ons de figuurlijke en letterlijke de ruimte geven om te innoveren. Dit kan onder andere door meer te werken met doelvoorschriften. Dan kunnen we door middel van maatwerk snel successen boeken om onze totale emissies als varkenshouderij verder te beperken. Varkenshouders stimuleren om extra te reduceren afhankelijk van type bedrijf en ligging. Het maakt qua emissiedoelstelling nogal uit of je bedrijf in de buurt van natuur of woningen ligt of van geen van beiden. Tijd om te wachten op systemen die alles zuiveren hebben we niet. We gaan beginnen en wel nu.

De ROK-regeling hebben we gehad. De sanering is een feit en de coalitie vitale varkenshouderij krijgt snel een programmadirecteur. Regelingen voor stalinnovaties staan in de startblokken. Kortom het begin was er al, we zetten er nu alleen een tandje of 2 bij.

Nu maak ik zelf de fout dat het weer over emissies gaat. In het plan, gemaakt door POV, LNV en ketenpartners is dit maar 1 van de 5 pijlers. Ga eens naar de site www.vitalevarkenshouderij.nl dan weet u meteen waar mijn column de volgende keer over gaat.

Eric Stiphout
Vice-voorzitter Dagelijks Bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer