Klassieke+varkenspest+niet+onder+controle+in+Japan
Nieuws
©

Klassieke varkenspest niet onder controle in Japan

De klassieke varkenspest blijft in Japan huishouden. Recent is de besmettelijke ziekte vastgesteld op vier varkensbedrijven met in totaal 7.042 varkens en bij 123 wilde zwijnen.

De klassieke varkenspest is in Japan op 3 september 2018 voor het eerst vastgesteld op een commercieel varkensbedrijf. Dat was voor het eerst sinds 1992. Sindsdien heeft de ziekte zich verder verspreid over het land. De klassieke varkenspest is zowel onder de varkens als de wilde zwijnen aanwezig. De ziekte heeft zich in Japan verspreid ondanks stamping out op de getroffen bedrijven en onderzoek van alle contactbedrijven.

Vaccineren helpt nog niet

Om de besmettelijke ziekte in te dammen is in maart 2019 gestart met het vaccineren van wilde zwijnen via voer. Dat heeft niet afdoende gewerkt. In september is gestart met het vaccineren van varkens in een aantal provincies. Bij het vaccineren van varkens verliest het land de status vrij van klassieke varkenspest.
Alle maatregelen leiden nog niet tot het indammen van de varkenspest, getuige de nieuwste uitbraken. Deze uitbraken waren overigens in een provincie waar varkens nog niet werden gevaccineerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer