Duitsland+zet+in+op+regionalisering
Nieuws
©

Duitsland zet in op regionalisering

Steeds dichter bij de Duitse grens -op 12 kilometer afstand- worden in Polen met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden. Duitsland sorteert daarom voor op een besmetting in eigen land. Niet alleen met hekken en aanpak van wilde zwijnen bij de grens. Tijdens de Grüne Woche is er overleg geweest over regionalisering met Europese landen en met een Chinese delegatie om zo varkensvleesexport overeind te houden.

Export van varkensvlees naar landen buiten de Europese Unie is voor Duitsland en andere Europese landen van groot belang. Een uitbraak bij alleen wilde zwijnen is officieel geen belemmering voor export van varkensvlees. China sluit echter de grenzen wel, zodra er een uitbraak is bij wilde zwijnen, zoals onze zuiderburen hebben ervaren.

Duitsland wil voorkomen dat het in eenzelfde situatie terecht komt. Het land wil in ieder geval gebruik gaan maken van regionalisering. Export van varkensvlees vanuit regio’s waar geen besmette wilde zwijnen zijn gevonden moet dan dus mogelijk blijven.

Bioveiligheid

Tijdens de Grüne Woche is daar overleg over geweest tussen de Europese landen en ook met een delegatie vanuit China. Het is nog de vraag of de Chinezen met regionalisering instemmen. Waarschijnlijk gaan ze zelf eerst de bioveiligheidsmaatregelen op de Duitse bedrijven in het oosten van het land beoordelen. Het zal van belang zijn dat insleep van de Afrikaanse varkenspest voorkomen kan worden. Een hekwerk rondom het bedrijf dat contact met wilde zwijnen voorkomt zal zeker gewenst zijn.

Voor Duitsland is het belangrijk dat China de grenzen niet sluit. Vorig jaar exporteerde het land ongeveer 600.000 ton varkensvlees naar China. China zal er ook baat bij hebben dat de import vanuit Duitsland mogelijk blijft. Het land heeft een enorm tekort aan varkensvlees. Ook de import vanuit de Verenigde Staten lost dat te kort niet op.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer