Warme+winters+voorkomen+PED%2Dproblemen
Nieuws
©

Warme winters voorkomen PED-problemen

De afgelopen warme winters verminderen de overlevingskansen en dus de verspreiding van het PED-virus. “Er zijn daardoor nauwelijks problemen op de varkensbedrijven”, merkt Manon Houben hoofd varkensgezondheid bij GD. “Het virus is wel aanwezig op een aantal bedrijven in Nederland, maar er lijken zich minder nieuwe uitbraken voor te doen. Waarschijnlijk is het grootste deel van de zeugenstapel in Nederland gevoelig voor een uitbraak, blijf dus goed letten de externe bioveiligheid.”

Bij GD komen af en toe monsters specifiek binnen vanwege een mogelijke PED-uitbraak. Tegenwoordig onderzoeken dierenartsen de mest bij diarree ook op PED. Daar komen af en toe PED-positieve monsters uit naar voren. Volgens Houben hebben de afgelopen warme winters positief uitgepakt, dat wil zeggen er zijn minder problemen geweest met PED. In de winter van 2016-2017 zorgde de virusziekte nog wel voor  problemen op de varkensbedrijven.

Koude speelt het PED-virus in de kaart omdat het dan gemakkelijker kan overleven. Bij hoge temperaturen, veel UV-straling en droogte overleeft het PED-virus minder goed, net als andere virussen. Daarom zijn er in de zomer ook minder problemen door virusziekten. Daarnaast is in de winter het ontsmetten van vrachtwagens lastiger. Ontsmettingsmiddelen werken vaak minder goed onder de 10 graden Celsius.

Wel blijven opletten

De warme winters zijn echter geen reden om niet goed op de externe veiligheid te blijven letten. De belangrijkste routes via welke PED een bedrijf kan binnenkomen zijn dieren en mest, het virus komt niet aanwaaien. Bij aankoop van varkens is het daarom van belang om de status van het bedrijf te kennen. Mest kan op meerdere manieren een probleem veroorzaken. Het kan via mestslangen,  via mensen die van het ene naar het andere bedrijf lopen of via transport. Om het risico klein te houden is goed schoonmaken van transportmiddelen punt één; de mest moet weg. Daarnaast is het nodig om bij de keuze van het ontsmettingsmiddel te letten op de werkzaamheid tegen het PED virus, de geadviseerde temperatuur en de inwerktijd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer