Toezeggingen%2C+geen+akkoord+over+stikstofaanpak
Nieuws
©

Toezeggingen, geen akkoord over stikstofaanpak

Over de oplossingen voor de stikstofaanpak zijn maandag 16 december door het kabinet toezeggingen gedaan aan het Landbouw Collectief. Dat wil nog niet zeggen dat er al een akkoord is over de stikstofaanpak. Daar zal in januari nog nader overleg over volgen.

Uit de afspraken die zijn gemaakt blijkt onder andere dat er geen generieke krimp of gedwongen opkoop zal komen. Het kabinet zegt verder toe dat ze samen met de provincies zal werken aan een oplossing voor de PAS-meldingen.

De stikstofopbrengst die vrijkomt bij de saneringsregeling kan volgens het kabinet niet worden gebruikt voor ontwikkelingsruimte. Dat geldt voor de eerste tranche van 120 miljoen. Bij de tweede tranche van 60 miljoen zou dat mogelijk wel kunnen. het Landbouw Collectief gaat hierover wel een gerechtelijke procedure starten.

Regels en maatregelen


Voor intern en extern salderen komen in alle provincies dezelfde regels. Het afromingspercentage bij extern salderen blijft daarbij 30 procent. Bij overname en voortzetting van een bedrijf op dezelfde locatie is overigens geen sprake van extern salderen.

Het Landbouw Collectief en het kabinet zijn het ook eens over maatregelen als een lager eiwitgehalte in het voer, extra weidegang van melkvee en het aanlengen van mest met water. Al die maatregelen zijn nodig. De voermaatregelen staan al in de Spoedwet aanpak stikstof die in de Eerste Kamer is aangenomen.

Lees hier de afspraken-over de stikstofaanpak.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer