Reuring+en+dynamiek+keren+terug+in+Sterksel
Nieuws
©

Reuring en dynamiek keren terug in Sterksel

Of het dit jaar nog rond komt of begin 2020, dat is voor John Horrevorts van Re-N Technology geen issue. Re-N Technology is van plan VIC Sterksel te kopen en flink wat geld en energie te pompen in het innovatiecentrum. “Het wordt een moderne proeftuin voor de varkenshouderij en mestverwerking. Reuring, innovatie en dynamiek keren terug in Sterksel.”

Het voortbestaan van de onderzoekslocatie met 300 zeugen, 2.400 vleesvarkens en een mestvergistingsinstallatie zal met de aankoop door Re-N Technology worden veiliggesteld. “De verkoop is op een haar na gevild,” aldus Horrevorts.
Het nog lopende onderzoek van Wageningen University & Research in Sterksel zal eind 2020 zijn afgerond. Dan wil Horrevoets het bedrijf - inclusief de varkens en vergunning voor het kunnen uitvoeren van proeven en onderzoeken - voortzetten. “We hebben tijd om plannen uit te werken voor het bij de tijd brengen van de verouderde gebouwen en het verlagen van de emissies”, zegt Horrevorts. “Het is absoluut niet de bedoeling om er een gangbaar commercieel varkensbedrijf van te maken. Samen met een aantal partners wil ik het onderzoekscentrum bij de tijd brengen en nieuw innovatieleven inblazen.”
Volgens Horrevorts is VIC Sterksel de perfecte locatie voor een bruisende proeftuin. “Als Re-N zijn wij op verschillende plaatsen bezig met het realiseren van mestvergistings- en verwerkingsinstallaties. Hierbij werken we nauw samen met veehouders, met name varkenshouders. Innovatie is nodig om dit naar een hoger niveau te krijgen. Denk hierbij aan emissiearme systemen, dagontmesting, et cetera."

Innovatietrajecten


"Op de grotere projecten worden technieken toegepast die nu modern zijn en tien jaar meegaan, maar zulke commerciële projecten kunnen niet worden benut voor innovatietrajecten. Sterksel biedt prima omstandigheden om nieuwe mestverwerkingstechnieken en stalsystemen en -technologieën op voldoende schaalgrootte te kunnen testen. Doelgericht werken aan verdere verduurzaming van de varkenssector.”
Voor het aanjagen van innovaties in de varkenshouderij ziet Horrevorts eveneens volop perspectief voor de bestaande proeflocatie in Sterksel. “Innoveren is broodnodig voor de sector, dat is ook de overtuiging van de POV en de LTO’s. Er is behoefte aan nieuwe dingen uitproberen en testen op een onderzoekslocatie”, zegt de ondernemer. “Ik zie het als een uitdaging om samen met toeleverende bedrijven en bijvoorbeeld het agrarisch onderwijs die moderniseringsslag bij VIC Sterksel door te voeren en gas te geven op innovatie. Het moet er weer gaan bruisen. Werken aan kringlooplandbouw met zo min mogelijk overlast voor de omgeving en impact op het milieu.”

Lees meer over VIC Sterksel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer