Combi+tegen+bloedarmoede+en+coccidiose
Achtergrond
©

Combi tegen bloedarmoede en coccidiose

Biggen lopen tijdens de zoogperiode een grote kans dat ze een ijzertekort en daardoor bloedarmoede en zuurstoftekort oplopen. Om dit te voorkomen krijgen biggen altijd op de tweede of derde levensdag ijzer toegediend. Tegelijk is het vaak nodig om de biggen te beschermen tegen diarree, veroorzaakt door coccidiose. Deze behandelingen zijn te combineren met een injectie van Forceris.

IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine. Deze stof zit in de rode bloedcellen en speelt een cruciale rol bij het transporteren van zuurstof via het bloed door het hele lichaam. Daarnaast is ijzer onderdeel van myoglobine dat zorgt voor zuurstoftransport in de spieren en zit ijzer in veel enzymen die zorgen voor een goede stofwisseling. Zonder voldoende ijzer zullen biggen dus minder groeien.

Bij de geboorte krijgen biggen een kleine voorraad ijzer mee in hun lever. Die voorraad wordt onvoldoende aangevuld via de melk van de zeug. De biggen verbruiken echter wel voortdurend ijzer voor de aanmaak van hemoglobine, myoglobine en de enzymen. De ijzervoorraad moet dus worden aangevuld. Uit het aanvullende voer halen de biggen de eerste tijd niet voldoende ijzer. Daarom is het van belang om biggen kort na de geboorte extra ijzer toe te dienen.

Te veel extra ijzer is niet goed, dan geeft de lever het signaal naar de darmen dat ze geen ijzer hoeven op te nemen. De darmen ‘leren’ dan tijdens de zoogperiode niet om ijzer op te nemen uit het aanvullende voer en de biggen kunnen dan na spenen een tekort krijgen. Vandaar dat biggen op dag twee tot drie 200 mg ijzer krijgen. Meer heeft een negatief effect.

Het is dan wel nodig dat de biggen het extra ijzer goed opnemen. Een onderzoek uitgevoerd door Ceva Santé Animale toont aan dat de opname van ijzer in gleptoferron vorm beter verloopt dan vanuit ijzer in dextraan vorm. De biggen hebben op drie weken leeftijd een hoger hemoglobine gehalte in het bloed. En er zijn bij gebruik van de gleptoferron-vorm vooral veel minder biggen die een echt te kort aan hemoglobine hebben.

Zeugenhouder Lydia Relou heeft positieve ervaringen met Gleptosil, waarin het ijzer in gleptoferron vorm zit. Met ijzer op dextraan basis heb ik vaak wel witte biggen, als teken van ijzertekort. Zelfs met een ander ijzerpreparaat op basis van gleptoferron heb ik minder goede ervaringen.

Coccidiose

Naast het risico op ijzertekort lopen biggen in het kraamhok een groot risico om coccidiose op te lopen. Verschijnselen bij de biggen kunnen zijn vetdiarree en achterblijvende groei. Coccidiose wordt veroorzaakt door coccidiën dat zijn eencellige parasieten. Bij het varken heet die parasiet Isospora suis. Deze parasiet nemen de biggen uit de omgeving op. Hij nestelt zich in de darmwand en beschadigd die. De parasieten leggen heel veel eitjes (oöcysten) die via de mest weer in de omgeving komen. Omdat de eitjes erg klein zijn en een beschermende wand hebben zijn ze met reinigen en ontsmetten moeilijk weg te krijgen. Daardoor raakt de volgende ronde biggen meestal weer besmet.

Om coccidiose te voorkomen is het aan te raden om de biggen rond de derde dag te behandelen met een zogeheten anti-coccidiose middel. De werkzame stof is hierbij toltrazuril. Dit middel doodt de parasieten en voorkomt zo dat de biggen er last van krijgen.

In het nieuwe preparaat Forceris is nu een combinatie gemaakt van ijzer in gleptoferron vorm en toltrazuril. Deze combinatie is tussen 24 en 96 uur na de geboorte toe te dienen. Met één injectie krijgt de big daardoor een bescherming tegen zowel bloedarmoede als coccidiose. Daarbij is toediening via een injectie bedrijfszekerder dan het toedienen van toltrazuril in de bek. Dan is er minder zekerheid dat de big het goed opneemt.

Lees het hele artikel in Varkens.nl 12.

Bekijk hier de fotoreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer