Op+%C3%A9%C3%A9n+moment+vaccineren+beter
Bedrijf in Beeld
©

Op één moment vaccineren beter

Zogende biggen kun je beter op één moment vaccineren dan op meerdere momenten. En bij het vaccineren kun je de biggen ook beter niet oppakken. Dat zijn de ervaringen van Dick Wermink en zijn medewerkers. Het vaccineren van de biggen tegen circo, mycoplasma en PRRS gebeurde voorheen op twee momenten waarbij de biggen werden opgetild. Dat zorgde volgens Wermink en zijn medewerkers voor veel stress bij de biggen. De biggen groeiden in het kraamhok minder goed en hadden na spenen een duidelijke speendip. “We maken dan wel kosten voor drie vaccinaties maar de euro’s die we daar in steken leverden niet genoeg op. Daarbij is vaccineren niet het leukste werk met veel herhaling en loop je het risico dat het aan het eind minder zorgvuldig gebeurt.”

Daarom is Wermink na overleg met dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof overgestapt op het toedienen van alle drie de vaccins op één moment. Daarbij worden de biggen niet meer opgepakt om zo voor zo min mogelijk stress te zorgen. De biggen varen wel bij de nieuwe methode. Ze hebben nauwelijks last van de vaccinatie en de speendip is daardoor ook kleiner. De biggen zijn daardoor minder gevoelig voor coli en Streptokokken na het spenen waardoor het antibioticagebruik flink daalde. Wermink: “Bovendien kunnen we nu meer kwaliteitsbiggen naar onze klanten leveren.”

Meer over vaccineren op één moment.

Tekst: John Lamers
Beeld: Henk Riswick

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer