Vaccins+combineren+pakt+goed+uit
Achtergrond
©

Vaccins combineren pakt goed uit

Het combineren van meerdere vaccinaties op een moment kan prima. De werking is dan minimaal hetzelfde of zelfs beter dan bij het verdelen van vaccinaties over meerdere momenten, stelt dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof.

In de praktijk merkt Wermink wel eens dat varkenshouders liever geen vaccinaties combineren. Ze verwachten dat het effect van een van die vaccinaties dan tegenvalt. Maar combineren van vaccins is heel gewoon. Bij honden gaan we wel tot zes ziektes in een combinatie. Bij de mens loopt het op tot vier. Dus daar zit het echt niet in. Al kun je niet zomaar alle vaccins mengen die combinatie moet zich wel hebben bewezen. De combinatie van CircoFLEX en MycoFLEX is bijvoorbeeld al toegelaten en op hetzelfde moment PRRS geven is geen probleem.”

Uit elkaar halen van de vaccinaties en ze verspreiden over de hele kraamperiode kan juist belastend zijn voor een big. Bij iedere vaccinatie krijgt een big ook adjuvans -het oplosmiddel voor het vaccin dat tegelijk de entreactie moet stimuleren. Daar kunnen de biggen dan een beetje last van hebben. Schuttert: “Geef je drie vaccinaties op twee of drie momenten dan hebben de biggen er ook twee of drie keer last van. Combineer je het in een keer dan is dat beter voor de big.”

Niet prettig

Daarnaast gaat vaccineren ook gepaard met enige stress bij de biggen. Oppakken van de biggen zullen ze nooit prettig vinden. Moet dat dan een paar keer in de kraamperiode dan geeft dat ook een paar keer stress. Daarbij is oppakken van de biggen een belasting voor de varkenshouder en zijn medewerkers.

Op het bedrijf van Dick Wermink is mede hierom gekozen voor een andere aanpak van het vaccineren. De biggen krijgen een combinatie van CircoFLEX en MycoFLEX en in dezelfde werkgang ook nog PRRSFLEX. Daarbij worden ze niet opgetild maar even tijdelijk achter een schot gezet door medewerker Jan. Die zorgt dat er steeds drie tomen klaar liggen achter een schot. Medewerker Gertjan vaccineert de biggen dan zonder ze op te tillen. Dat hij daartoe knielt vindt hij veel minder belastend dan al die biggen op te moeten tillen.

De nieuwe werkwijze pakt goed uit. In ruim een uur hebben Jan en Gertjan samen 500 biggen gevaccineerd. De volgende 500 biggen doen ze na een pauze of twee andere medewerkers pakken dat op.

Voordeel voor big

De biggen varen wel bij de nieuwe methode. Na het vaccineren gaan ze meestal direct naar de uier van de zeug. “Van de lekkere melk knappen ze ook weer snel op”, zegt Schuttert. “Daarom kun je deze vaccinaties ook beter uitvoeren in het kraamhok dan kort na spenen. Dan hebben de biggen het al moeilijk genoeg en slaat een vaccinatie minder goed aan. En je loopt juist meer risico dat ze door de extra belasting problemen krijgen met coli of Streptokokken.

Bij Wermink is het goed merkbaar. De biggen groeien in het kraamhok goed door en hebben nauwelijks een speendip. Daardoor zijn ze minder vatbaar voor coli en Streptokokken. Het antibioticagebruik op het bedrijf is hierdoor flink gedaald naar minder dan 8 dierdagdoseringen bij de gespeende biggen.

Lees het hele artikel in Varkens.nl 12.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer