Europese+dierenartsen+willen+aanpak+couperen
Nieuws
©

Europese dierenartsen willen aanpak couperen

Staartbijten is een belangrijk gezondheids- en welzijnsprobleem, onderkennen de verenigingen van Europese dierenartsen. Couperen van staarten helpt om dit te voorkomen, maar lost het niet altijd op en heeft nadelen. Daarom vinden de organisaties dat dierenartsen een rol moeten spelen bij de aanpak van staartbijten en couperen.

In veel Europese landen is nog weinig ervaring met het intact houden van de staarten. Aldus de gezamenlijke verklaring van de FVE, Europese federatie van dierenartsen en EAphm, een organisatie van dierenartsen die ervaringen en ideeën voor een betere gezondheidszorg uitwisselt. In de verklaring geven de organisaties een aantal aanbevelingen voor de varkenshouders en de betrokken bedrijven in de sector, inclusief de overheid, voor de aanpak van staartbijten en couperen.

Contract met dierenarts

Een daarvan is bijvoorbeeld dat de varkenshouder een contract heeft met één varkensdierenarts, de ook maandelijks het bedrijf bezoekt. Een handelwijze die in Nederland al lang gebruikelijk is. De dierenarts heeft een belangrijke rol bij het vaststellen van de risicofactoren voor staartbijten en het adviseren over een effectief plan van aanpak afgestemd op het specifieke bedrijf. Het moet er toe leiden dat staartbijten wordt voorkomen en couperen op termijn niet meer nodig is. Dat is niet gemakkelijk, geven de dierenartsen aan. Al laten de ervaringen in bijvoorbeeld Finland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland zien dat het mogelijk is.

Daarbij zullen de dierenartsen de retailers en ketenpartijen wijzen op de noodzaak van een hogere vergoeding van een hogere gezondheid en welzijn. De overheid moet volgens hen wel steun bieden aan varkenshouders en bedrijven die werken aan de verbetering van gezondheid en dierenwelzijn. Bedrijven die dit niet doen mogen juist niet meer in aanmerking komen voor subsidies.

Gelijk speelveld

Het is belangrijk dat er en gelijk speelveld komt voor de Europese varkenshouders die stoppen met het couperen van staarten. Daarom zal de Europese overheid import vanuit derde landen die doorgaan met couperen van staarten moeten stoppen.

Om staartbijten en couperen aan te pakken pleiten de dierenartsen voor de invoering van eenzelfde monitoringssysteem in heel Europa. Het betekent onder andere dat het nodig is om vast te leggen wat een acceptabel niveau van staartbeschadiging is en er moet een scoresysteem komen om staartbeschadigingen vast te leggen. Slachterijen zullen ook gegevens moeten gaan vastleggen over gecoupeerde en beschadigde staarten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer