Mestverwerker+Terramass+failliet
Nieuws
©

Mestverwerker Terramass failliet

Eind oktober is Terramass in Odiliapeel failliet gegaan meldt het FaillissementsDossier.nl. De in 2015 gebouwde mestverwerkingsinstallatie zou 200.000 ton mest per jaar gaan verwerken. Door technische problemen is die verwerkingscapaciteit nooit gerealiseerd. Afgelopen anderhalf jaar stond de installatie stil. Het schuiven op directieniveau heeft niet geleid tot een positieve ommekeer.

Terramass B.V. te America (Limburg) is op 30-10-2019 door de rechtbank in Limburg failliet verklaard. Marc Stals reageert vanuit het Mest Investeringsfonds dat die stap wordt betreurd. “Niemand zit op zoiets te wachten omdat mestverwerking zeker in de regio Noordoost-Brabant noodzakelijk is. Maar wij kunnen er als medefinancier verder ook niets aan veranderen.”
Vier jaar geleden werd Terramass het lichtend voorbeeld genoemd van mestverwerking in de provincie Noord-Brabant. Met de innovatieve verwerkingsinstallatie zou per jaar zo’n 700.000 kilo fosfaat van de Nederlandse mestmarkt worden gehaald. Mineralen Initiatief Coöperatie (MIC) een vereniging van ruim 80 veehouders stonden aan de basis van de mestverwerker die op de grond van loonbedrijf Peters in Odiliapeel verrees. De leden van MIC en loonbedrijf Peters en Van Kuijk Groep in Helvoirt zouden jaarlijks de benodigde 200.000 kuub mest gaan leveren aan Terramass.
Tussen de oplevering en het faillissement is er heel wat gebeurd. De innovatieve technieken waren te storingsgevoelig en de installatie heeft nooit jarenlang op volle toeren gedraaid. Ook is de 2-koppige directie medio 2018 vervangen door Henk Willems. Die mestverwerkingsexpert uit het Limburgse America werd aangesteld door de financiers, Rabobank, Limburgs Energie Fonds en het Mest Investeringsfonds. Willems heeft de ondergang van de mestverwerker niet kunnen voorkomen.
Of een doorstart plaats gaat vinden, is niet bekend. De directie van Terramass B.V. was niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook dit bericht op Varkens.nl.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer