Mest+grondstof+geluiddempende+isolatie
Nieuws
©

Mest grondstof geluiddempende isolatie

Een biobased product waarin mest is verwerkt - Bio-X genaamd - is in de prijzen gevallen. In het geluiddempende isolatiemateriaal hebben studenten van Wageningen UR droge organische fractie van mestverwerkers benut. Effectief, duurzaam en er zit geen luchtje aan.

De jury van de BISC-E (Biobased Innovation Student Challenge Europe) besliste dat Bio-X van het Biosilence-team uit Wageningen de Nederlandse finale won. Het zestal studenten bedacht een procedure waarbij vaste mest uit mestverwerkingsinstallatie werd omgezet in geluiddichte isolatiepanelen. Mensen kunnen ziek worden van geluidsoverlast rond vlieghavens en snelwegen. Met hun duurzame en betere woningisolatie zou die maatschappelijk zwaar onderschatte problematiek kunnen worden aangepakt. Daarbij wordt de behoefte aan minerale wol verminderd door dit te vervangen door ‘landbouwafval’. Met de hoofdprijs van 1.000 euro konden de studenten hun idee verder uitwerken. Op 24 oktober vertegenwoordigde het team Nederland tijdens de eerste Europese finale ooit. In Berlijn bleef alleen de Belgische afvaardiging hen in die innovatiestrijd voor.

Geurloos


Bio-X is opgebouwd uit een ‘sandwich’ van steenwol, kunststoffolie en mest. Dat er geen mestlucht aan het isolatiepaneel zit komt door het lage vochtgehalte van de organische mestfractie: dat is minder dan 10 procent. Door mestvezels te persen en te drogen gaan ook de micro-organismen dood, verdwijnt de mestgeur en blijft een geluidsisolerend materiaal over. Daarnaast zorgt de verpakking in PET-folie ervoor dat er geen stank kan vrijkomen. De warmte-isolerende eigenschappen van Bio-X komen volgens de studenten vrijwel overeen met een traditioneel isolatiepakket van steenwol. De akoestische eigenschappen zijn echter vele malen beter.

Lage productiekosten en duurzaam


Naast dat geluiddempende voordeel vallen de productiekosten ongeveer een derde lager uit. Ook is het duurzamer omdat de CO2-emissie een kwart lager zal zijn. Bovendien helpt Bio-X bij het verwaarden van mestoverschotten en het oplossen van geluidsoverlast in gebouwen langs snelwegen of vliegvelden. Hoewel de technologie verder zal moeten worden ontwikkeld, prezen de juryleden de ‘excellente positionering’ van het product.

BISC-E daagt HBO- en WO-studenten uit aan de slag te gaan met biobased producten en processen. De topsectoren Agri&Food, Chemie en Energie werken in die studentencompetitie samen om ze in contact te brengen met de biobased sector.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer