Werk+aan+de+winkel+bij+hokverrijking
Nieuws
©

Werk aan de winkel bij hokverrijking

Op twee derde van de varkensbedrijven voldoet het gebruikte afleidingsmateriaal niet aan alle negen punten zoals die omschreven zijn in de brochure Hokverrijking van de WUR. De NVWA constateert dit op basis van de inspecties op 124 varkensbedrijven tot en met augustus dit jaar.

Begin dit jaar heeft de NVWA aangekondigd dat er bij de inspecties gelet zou worden op het onderdeel hokverrijking en dat daarbij de brochure van de WUR als richtlijn zou worden gebruikt.

Lastige punten


Het voldoen aan alle negen eisen blijkt op 80 bedrijven nog niet haalbaar. Vooral de punten 'wroetbaar', 'eetbaar' en 'vernieuwend' zijn lastig in te vullen. Bij 'vernieuwend' verwacht de inspectie dat het materiaal minimaal wekelijks wordt ververst, aangevuld of vervangen. 'Wroetbaar' wil zeggen dat het materiaal op de vloer ligt en afbreekbaar is, zoals zaagsel of ruwvoer.

Zaagsel is dan weer niet eetbaar; hooi, luzerne of snijmaïs zijn dat wel. Vloervoedering wordt overigens niet gezien als hokverrijking omdat dit met regulier voer gebeurt en dat telt de NVWA niet mee. Het moet een extra afleidingsmateriaal zijn.
Om te voldoen aan het criterium 'beschikbaar' is het nodig dat alle dieren tegelijk bezig kunnen zijn met het afleidingsmateriaal. Bij het verstrekken van ruwvoer betekent dit volgens de NVWA minimaal tweemaal per dag 20 gram per dier.

Afbreekbaar


Het onderdeel 'afbreekbaar' is goed in te vullen met bijvoorbeeld een juten zak, onbewerkt zacht hout en dergelijke. Plastic speeltjes of touwen of behandeld hout zijn ongeschikt omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de dieren en de mens en het in het milieu kan terechtkomen.

Nestmateriaal


Op zeugenbedrijven is gecontroleerd of de zeugen in het kraamhok voor werpen de beschikking kregen over nestmateriaal. Dat gebeurde op 27 bedrijven wel. Op 28 bedrijven hadden de zeugen geen nestmateriaal. Negentien bedrijven konden niet aantonen dat nestmateriaal een probleem vormde voor het mestsysteem op het bedrijf en waren daarmee in overtreding.

Blijven controleren


De NVWA gaat door met de controle op hokverrijking. Sinds juni zijn schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld, gevolgd door een herinspectie op kosten van de varkenshouder. Vanaf september kunnen de inspecteurs ook een bestuurlijke boete opleggen die kan oplopen tot 1.500 euro. Daarnaast kan er worden gekort op een eventuele EU-inkomenssteun.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer