Zelf+verdoven+met+isofluraan+mag
Nieuws
©

Zelf verdoven met isofluraan mag

Duitse zeugenhouders mogen vanaf 2021 zelf hun biggen blijven castreren. Wel zijn ze dan verplicht de biggen te verdoven met isofluraan. Daartoe moeten ze aan veel voorschriften voldoen en eerst een cursus volgen.

Tot nu toe zou castratie met verdoven vanaf 2021 alleen mogen gebeuren door dierenartsen. De Duitse regering heeft op 20 september besloten dat varkenshouders de biggen zelf mogen blijven castreren bij toepassing van isofluraan bij het verdoven.

Examen doen

De voorschriften die gaan gelden zijn niet mals. De varkenshouder moet eerst een uitgebreide theoretische en praktische cursus volgen over het verdoven en castreren. Die cursus wordt daarbij afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Het castreren moet onder hygiënische omstandigheden gebeuren met schone apparatuur en materialen.

Het verdoven mag alleen met isofluraan. Voor gebruik van dit verdovingsgas is prijzige apparatuur nodig. Dat komt omdat een nauwkeurige dosering van isofluraan nodig is. Daarnaast is het van belang om te voorkomen dat het gas bij de persoon terecht komt die aan het castreren is. Die zou er ook door verdoofd raken.

Gegevens vastleggen

Verder moet het mogelijk zijn om het aantal verdovingen met datum vast te leggen in de apparatuur. Manipuleren van deze gegevens mag niet mogelijk zijn.

Of de Duitse eisen ook gaan gelden voor Nederlandse biggen die naar Duitsland worden geëxporteerd is nog niet bekend. Meestal stelt het Duitse kwaliteitssysteem QS dezelfde eisen aan importbiggen als gelden voor de Duitse biggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer