Duurzaam+varkensvlees+bereikt+plafond
Nieuws
©

Duurzaam varkensvlees bereikt plafond

Het marktaandeel van duurzaam geproduceerd voedsel is in 2018 nauwelijks veranderd ten opzichte  van 2017. Opvallend is dat de omzet in euro’s van varkensvlees en -vleeswaren met een duurzaamheidskeurmerk zelfs 1 procent daalde. Het plafond in deze specifieke afzetmarkt lijkt te zijn ontstaan.

De totale uitgaven van consumenten aan duurzaam geproduceerd voedsel is in 2018 met 7 procent gestegen ten opzichte van 2017. Bij elke productgroep is een toename te zien behalve dus bij het segment vlees en vleeswaren. Met 1,6 miljard euro omzet aan Beter Leven-producten is dit duurzaamheidskeurmerk van de Dierenbescherming het belangrijkste in Nederland.
Ondanks de stijging van de omzet aan duurzaam geproduceerd voedsel is het marktaandeel ervan nauwelijks toegenomen. Het is op 11 procent blijven steken omdat de totale uitgaven aan voedsel in 2018 ook zijn gestegen (4 procent), meldt de Monitor Duurzaam Voedsel 2018 van Wageningen Economic Research.

Omzetdaling


De omzet van duurzaam geproduceerd vlees en vleeswaren is in 2018 uitgekomen op ruim 1,4 miljard euro. Dat is een daling van 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het marktaandeel duurzaam geproduceerd is stabiel gebleven op 30 procent van de totale omzet in het vleessegment. De onderzoekers van WER geven aan dat tussen 2014 en 2017 de bestedingen aan vlees en vleeswaren met een keurmerk jaarlijks een omzetgroei kende tussen de 19 en 102 procent. Vooral de groei in de supermarkten joegen de omzetcijfers jaarlijks omhoog.
De totale bestedingen aan vers varkensvlees met en zonder keurmerk zijn volgens de Monitor licht gedaald (-4%). Anno 2018 dragen nagenoeg alle gekoelde vlees en vleeswaren van het varken in Nederlandse supermarkten een keurmerk. Er lijkt sprake te zijn van het bereiken van het plafond in dit specifieke segment. Uitzonderingen betreffen volgens de WER-onderzoeker vaak buitenlandse en regionale specialiteiten van varkensvlees. Bij andere vleessoorten en -producten en in de foodservice is het aandeel van producten met een keurmerk kleiner. Hier is dus nog wel ‘winst’ te behalen.

Lees hier de hele Monitor duurzaam voedsel 2018.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer