De%2Dmonstreer
Blog
©

De-monstreer

Ik heb gemengde gevoelens over de boerendemonstratie van 1 oktober. Mijn eerste reactie was: niet doen! Het risico van olie op het vuur gooien is groot. En tegen die tijd is half Nederland het D66-verhaal al lang weer vergeten.

Persoonlijk vind ik demonstreren een zwaktebod. Het laat eigenlijk zien dat je niet bij machte bent geweest om zaken voor jezelf of de groep die je vertegenwoordigt goed te regelen. De laatste wanhoopspoging is om dat breed uit te dragen, in de hoop sympathie te verwerven bij een grote groep die politieke of maatschappelijke druk kan uitoefenen.

Demonstreren heeft daarmee voor mij ook een hoog slachtoffergehalte. En als er iets is waar ik moeite mee heb, dan is het de slachtofferrol. Zeker in relatie tot ondernemerschap, waarbij je toch in staat moet zijn zaken in eigen regie te regelen voor je eigen bedrijf.

Maar juist vanwege dat aspect kan ik ook wel sympathie voelen voor de demonstranten. Het gevoel de regie kwijt te zijn is er natuurlijk al jaren bij boeren. En dan ook nog neergezet worden als milieuvervuilers, dierenmishandelaars en wetsovertreders: dat doet wat met je als mens. Veel boeren voelen zich als monsters afgeschilderd, terwijl ze elk dag hun ‘stinkende’ best doen.

Demonstreren heeft meerdere betekenissen. Het betekent ‘laten zien’, of ‘voordoen’. Maar ook ‘actievoeren, protesteren’. Ik denk dat de focus op 1 oktober moet liggen op een nieuwe betekenis: ‘ontmonsteren’ ofwel de-monstreren.

Eerlijk gezegd kreeg ik best kippenvel toen ik het idee van groene kruizen langs de weg voorbij zag komen. Een respectvolle tocht, met aandacht voor de kwetsbaarheid van boeren en hun gezinnen. Met goede boerenwoordvoerders die hun eigen verhaal kunnen vertellen. Geen geroeptoeter en getier, geen vernielingen of bezettingen, geen ‘hullie en zullie’. Dat bevestigt het negatieve beeld alleen maar en is koren op de molen van vermeende tegenstanders.
Natuurlijk is het slechts een woordgrapje van mij, maar ik zou toch willen zeggen: áls je gaat, ga dan de-monstreren. Laat zien dat jullie geen monsters zijn.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer