Framing+%26+shaming
Blog
©

Framing & shaming

Eind november maak ik plaats voor een nieuwe collega-varkenshouder in het Dagelijks Bestuur (DB) van de POV. Zelf heb ik aangedrongen op een rooster van aftreden. Dan moet je zelf ook leveren. Tezamen met het stoppen als zeugenhouder (vorig jaar) is mijn terugtreding een logische stap. Terugkijkend valt de actualiteit en het ongemak over het verdraaien van feiten, het vertellen van halve waarheden of hele leugens over onze sector mij misschien het meest zwaar. Framing & shaming. We krijgen als hardwerkende sector veel over ons heen.

Framing: het uitlichten van een aantal punten en deze overtuigend, veelal negatief, neerzetten. Over het milieu, hoe wij onze dieren houden en hoe we met ze omgaan. Ongezouten worden we regelmatig in een kwaad daglicht gezet, ongenuanceerd. Onterecht. Ondanks enorme inspanningen en investeringen in reducties van ammoniak en welzijn. De hoogproductieve landbouw uitruilen als wisselgeld voor andere belangen? Populisme en stemmingmakerij als voorbode voor de verkiezingen? De waan van de dag krijgt volop aandacht in media. Meestal niet berustend op feiten, laat staan geverifieerd op waarheid of wederhoor.

Shaming: de maatschappelijke discussie stelt publiekelijk zaken aan de orde. Prima. Dat kan, mag en hoort in onze democratie. Het lijkt echter of alleen gekleurde negatieve informatie wordt opgepakt en uitgelicht. De Nederlandse varkenshouderij geldt als wereldgidsland voor dierenwelzijn, diergezondheid, antibioticareductie, kringloop, infrastructuur, ketensamenwerking, tracking & tracing, voedselveiligheid enzovoort. De hele wereld komt bij ons kijken en kennis halen. Maar nationaal worden we afgeserveerd.

Dat alles vraagt ook om zelfreflectie. Geregeld vraag ik mijzelf af wat ik doe, waarom en voor wie. Bewustwording. Onze leden vinden overal iets van. Daarom zitten wij dan ook overal bij en pakken we vele onderwerpen en dossiers op. Ook als het niet makkelijk of zelfs ronduit lastig is, lopen we er niet voor weg. Als POV-lid word je gehoord en kun je invloed uitoefenen! Keuzes en besluiten van, door en voor varkenshouders vanuit het Landelijk Bestuur (LB), zijn te allen tijde koersbepalend. Als DB-er ben je dienend en uitvoerend. Niets meer en niets minder.
Gezamenlijk koers en inzet bepalen heeft mij destijds gemotiveerd om, via de regio, actief inbreng te gaan leveren. Door het LB destijds gevraagd voor het nemen van verdere verantwoordelijkheid door DB-er te worden.
Maar aan mijn POV-tijdvak komt binnenkort een eind. Een actieve en dynamische tijd waarin ik mij, door de betrokkenheid van vele positief kritische collega-varkenshouders, altijd gesterkt en gesteund voelde. Een uitdagende, leerzame en mensenkennisverrijkende periode. Laat je uitdagen en meld je aan voor deze functie. Proef en ervaar wat jij voor collega’s zou kunnen en mogen betekenen!

Eric Holleman
Dagelijks Bestuurslid POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer