Switchen+na+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
©

Switchen na Afrikaanse varkenspest

In Vietnam zijn varkenshouders die geconfronteerd zijn met Afrikaanse varkenspest (AVP) creatief. Na het ruimen van hun varkens en het ontsmetten van de gebouwen schakelen ze over op de productie van andere dierlijke eiwitbronnen.

De varkensvleesproductie als gevolg van AVP-uitbraken in Vietnam is fors teruggevallen. Varkensbedrijven worden geruimd en ontsmet, maar er volgt in veel gevallen geen productiestaking. De vraag naar eiwitten van dierlijke oorsprong (vlees, eieren en melk) is hoog en blijft toenemen door de groeiende middenklasse in Vietnam. Die groeiende vraag biedt kansen voor leegstaande varkensbedrijven. Binnen een week na het ruimen zetten varkenshouders in hun gebouwen vleeskuikens of eenden op of gaan kippen opfokken. Ook zijn er varkenshouders die zich gaan richten op de productie van vis.

Ondersteuning


Voerfabrieken worden overstroomd met vragen om zulke switchers te ondersteunen bij het uitoefenen van hun nieuwe vak. Want zomaar het houden van dieren opgeven, dat zien veel van die door AVP getroffen Vietnamese varkenshouders niet zitten. Of ze ooit weer varkens gaan houden, hangt volgens voerexperts af van het beschikbaar komen van een effectief AVP-vaccin. Het risico op opnieuw besmet raken met AVP willen velen niet meer lopen.

Dat meldt National Hog Farmer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer